mamaplus

Cinci maternități din nordul țării și-au sistat activitatea. Ce spun autoritățile și viitorii părinți

-
//
25.01.2022

Autoritățile sanitare din Republica Moldova au luat o decizie fără precedent. Cinci maternități din nordul țării au fost închise din cauza numărului mic de naşteri, dar şi a lipsei cadrelor medicale. În unele dintre ele, nu se înregistra nicio naştere, zile la rând. Acum, femeile însărcinate din raioanele Ocnița, Briceni, Donduşeni, Glodeni şi Făleşti sunt transferate la spitalele raionale din Edineț şi Bălți.

Situația creată a declanșat proteste, viitorii părinți fiind nemulțumiți de decizia luată și spun că vor fi nevoiți să facă zeci de kilometri pentru a ajunge la matenitate, iar asta ar însemna că unele nașteri vor avea loc în ambulanță. Autoritățile susțin că principala problemă ar fi lipsa de cadre medicale și nu pot face nimic în aceste condiții.

”Maternitatea nu poate să activeze fără medici. Avem necesitate de medici calificați cu abilități practice și în caz de necesitate să fie asistat de medicii din terapie intensivă, iar când copilașul se naște, să fie primit de un medic neonatolog. La spitalul din Glodeni este lipsă de medic neonatolog. Până la 1 decembrie erau angajați 3 medici obstetricieni-ginecologi.

Cea mai tânără doctoriță și-a schimbat locul de trai în altă țară și am rămas cu doi specialiști, ambii la vârsta de pensionare și cu careva probleme de sănătate. Ei mi-au spus că nu pot opera singuri. Am venit cu un demers către Minister pentru a sista activitatea acestei secții, pentru a nu pune în pericol viața mămicilor și a copilașilor”, susține Gheorghe Brînză, directorul Spitalului Raional Glodeni.

O altă cauză care a stat la baza luării acestei decizii ar fi numărul mare de familii tinere care aleg să plece în străinătate.