mamaplus

Cazul fetiței violate la Hâncești: Mărturiile mamei copilei

-
//
05.02.2024

Caz șocant la Hâncești. O fetiță de cinci ani ar fi fost violată de bunicul său. Mama copilei a fost cea care a sesizat medicii și poliția. Bărbatul a fost reținut, la două zile de la comiterea faptei. 

mamaplus

Serviciul de presă al poliției din Hâncești a comunicat, pentru TVR Moldova, că în acest caz a fost reținut un bărbat de 65 de ani, fără a preciza dacă este bunicul copilei. Vă avertizăm că urmează informaţii care vă pot afecta emoţional.

Potrivit informațiilor apărute în presă, totul s-a întâmplat pe 31 ianuarie. Mama ar fi lăsat copila în grija bunicului cât timp a fost plecată la cumpărături. După două zile, când micuţa a început să se plângă de dureri în zona intimă, femeia de 28 de ani a cerut ajutorul medicilor de la ambulanţă după care a anunţat poliţia. 

Mama nu ar fi sesizat imediat organele de drept pentru că familia ar fi rugat-o să treacă totul sub tăcere pentru că bărbatul e în vârstă și ar exista riscul să-și pună capăt zilelor. Ofițerul superior de presă al IP Hîncești, a comunicat pentru TVR Moldova că în acest caz a fost reţinut un bărbat de 65 de ani, fără a oferi alte detalii.

Cristina Vicol, ofițer superior de presă, I. P. Hâncești: "Polițiștii au fost sesizați pe 2 februarie că o minoră de cinci ani ar fi fost violată. Un bărbat de 65 de ani dintr-o localitate din Hâncești a fost reținut, fiind suspectat de comiterea unei infracțiuni prevăzute de articolul 171 Cod Penal. La moment se stabilesc toate circumstanțele."

Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă până la 20 de ani de închisoare.

Recent un alt caz asemănător a șocat opinia publică. La începutul acestui an, o minoră de 11 ani a născut după ce ar fi fost abuzată sexual de concubinul mamei, care era plecată la muncă în străinătate. Suspectul, de 46 de ani, a fost reținut și plasat în arest pentru 30 de zile. Copila de 11 ani este cea mai tânără mamă din Republica Moldova. Poliția spune că anul trecut au fost înregistrate peste 360 de agresiuni sexuale asupra minorilor, cu 43 mai puține decât în 2022. În general, au fost abuzate fete - 315 la număr, dar şi 24 de băieţi. Mai mult de jumătate dintre copiii agresaţi sexual sunt din mediul rural.

CAZURI DE VIOLENŢĂ SEXUALĂ ÎN RÂNDUL MINORILOR, ANUL 2023 TOTAL 363 DE CAZURI VICTIME 315 FETE VICTIME 24 BĂIEŢI

Din numărul total de astfel de cazuri, în peste jumătate, agresorii sexuali şi victimele se cunoaşteau sau chiar erau membri ai aceleiaşi familii. În şase cazuri abuzatorul a fost bunicul, iar în cinci cazuri unchiul.

CERCETĂRI PENALE PENTRU VIOL 219 CAUZE PENALE - agresorul este cunoscut al victimei 72 CAUZE PENALE - agresorul şi victima nu se cunosc 17 CAUZE PENALE - agresorul a fost concubinul mamei victimei 9 CAUZE PENALE - agresorul a fost fratele victimei 6 CAUZE PENALE - agresorul a fost bunicul victimei 5 CAUZE PENALE - agresorul a fost unchiul victimei 19 CAUZE PENALE - agresorul nu au fost identificat sursa: IGP

Poliţia spune că cele mai multe agresiuni sexuale asupra minorilor au fost comise la domiciliu şi pe fondul consumului de alcool.

Alexandru Lupan, reprezentant IGP: De regulă se întâmplă când mama victimei e plecată la lucru peste hotare. Respectiv aici apar momente şi iarăşi vorbim despre mediul de viaţă. Sunt cazuri când o perioadă îndelungată de timp victima era abuzată sexual, după ce a împlinit majoratul şi s-a distanţat de agresor, a venit cu detalii şi a conştientizat prin ce coşmar a trecut.

Psihologii afirmă că în ajutorul celor mici ar trebui să vină comunitatea din care fac parte, iar autorităţile recunosc că există lacune mari la capitolul protecţia copiilor şi că ajung să ia lucrurile mai serios abia după ce se înregistrează o tragedie.