mamaplus

Aproximativ 40 de mii de familii din Moldova vor beneficia de un suport financiar lunar în valoare de 700 de lei

-
//
25.11.2022

Aproximativ 40 de mii de familii din țara noastră vor beneficia de un suport financiar lunar în valoare de 700 de lei. Banii vor fi acordați timp de șase luni și reprezintă un suport suplimentar în perioada de criză. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul  lansării ”programului de asistență în numerar a populației afectate de criză din Moldova”. Acesta este finanțat de organizații din exterior.  

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că cei 700 de lei reprezintă un ajutor suplimentar la programele de susținere a populației deja existente. Beneficiarii vor fi identificați de comisiile constituite la nivel local. Este vorba în special de familii cu trei și mai mulți copii, familii în componența căror se află persoane cu dizabilități, femei însărcinate și care alaptează, precum și familiilor monoparentare, cu orice număr de copii.

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Aceste familii vor fi identificate de comisii care vor fi constituite la nivel local și comunicarea cu aceste comisii se va face prin intermediul platformei infomaționale pe care Ministerul a dezvoltat-o în ultimele luni. Asistenții sociali comunitari vor fi secretarii acestor comisii și vor implica reprezentanți ai primăriilor, reprezentanți ai organizațâiilor neguvernamentale ai societății civile în selecția beneficiarilor, astfel încât să prioritizăm familiile care au nevoie de mai mult ajutor.

Programul de ajutor este finanțat de Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, Agenția ONU pentru Refugiați, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Organizației Internaționale pentru Migrație. Reprezentanții acestor organizații au declarat că, în contextul crizei economice, multe familii cu venituri mici nu vor putea face față situației și riscă să înghețe la iarnă.

Ministrul Marcel Spatari a declarat că sumele acordate de partenerii externi vor fi suplimentate, dacă instituția va câștiga încrederea prin asigurarea unui proces transparent.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: Noi trebuie să asigurăm un proces transparent, prin care acești bani, care vin din exteriorul țării, nu din bugetul de stat, ajung la familiile vulnerabile. Vom avea un proces de raportare lunară, la ce categorie ajung acești bani și, în momentul în care vom câștiga încrederea partenerilor externi, aceste sume pot fi suplimentate. Nu este vorba de un proiect unic care e definit de o anumită sumă de bani, este vorba de un proces.