Cum să ai grijă de tenul tău în timpul sarcinii. Sfatul specialistului

-
//
06.03.2019

Îngrijirea pielii în timpul sarcinii reprezintă o preocupare deosebită a gravidii. Tot ceea ce mănânci sau aplici pe corp intră în contact cu pielea, te poate afecta nu numai pe tine, ci și pe bebelușul tău. Lia Inculeț, cosmetolog, în interviul acordat explică cum să ai grijă de tenul tău.

Lia Inculeț
Cosmetolog

Cum trebuie să aibă grijă o gravidă de tenul său?

Îngrijirea tenului în perioada sarcinii necesită în primul rînd revizuirea listei de produse cosmetice pe care le foloseai în mod normal, pentru că acestea s-ar putea să nu se potrivească cu pielea unei femei gravide, care în timpul sarcinii suferă anumite schimbări, cum ar fi apariția petelor pigmentare la nivelul tenului și intensificarea pistruilor. Prin urmare, folosește produse care au un pH neutru pentru a menține pielea sănătoasă și cât mai puțini excipienți (parfum, parabeni, coloranți). Nu uităm de crema hidratantă care se aplică chiar și în perioada sarcinii, iar pentru că pigmentarea pielii se schimbă în timpul sarcinii este indicat să folosești produse care dețin filtre UV pentru a-ți ajuta pielea feței și a mâinilor.

Care sunt problemele de piele ce pot apărea în timpul sarcinii?

Schimbările hormonale care se produc odată cu instalarea sarcinii pot fi de bun augur pentru unele femei, în timp ce pentru altele sunt un coșmar. Femeile gravide se pot confrunta cu afecțiuni precum rozaceea, cloasma, vergeturi, decolorarea pielii, eczeme, mâncărimi ale pielii sau chiar acnee. O spaimă a multor viitoare mămici sunt aşa numitele vergeturi, care apar atunci când pielea se întinde mai mult decât limita ei de elasticitate. Pe măsură ce copilul crește, astfel de semne pot să apară pe burtă, sâni, zona feselor și chiar pe brațe. Apar pe măsură ce pielea se întinde și hormonii se modifică. Până la 90% din femei le au până în al treilea trimestru de sarcină, iar probabilitatea de apariție este mai mare dacă alte femei din familie au avut probleme similare. În general, în cazul femeilor cu un tonus bun, activitate fizică, vergeturile sunt rare şi pot fi evitate printr-o dietă cât mai echilibrată şi păstrarea unei greutăţi în limitele recomandate de medic.

Ce tratament se recomandă pentru tratarea acestor probleme?

În cazul în care vorbim despre pigmentația din perioada sarcinii se recomandă o cremă de protecție solară cu factorul de cel puțin 30, iar dacă ești însărcinată în cursul verii, poartă o pălărie și îmbrăcăminte care să te protejeze.De obicei, melasma dispare de la sine, dar în unele cazuri rămâne și după graviditate. Cremele de albire, peeling-urile chimice sau tratamentele cu lumina, cum ar fi laserul, pot duce la albirea pielii, dar sunt lipsite de riscuri numai dupa nașterea copilului. În ceea ce privește tratarea acneei, consultă doctorul de familie sau un dermatolog înainte să aplici orice fel de crema pentru tratament local, pentru ca produsul tău favorit de până acum s-ar putea să aibă efecte negative asupra sarcinii. În evitarea apariției vergeturilor cea mai bună soluție o reprezintă unele uleiuri esențiale (dar alese mereu cu atenție, pentru că nu toate uleiurile esențiale sunt compatibile cu perioada de sarcină) combinate cu o corectă și bună hidratare. Apa, în cursul sarcinii, este esențială pentru piele, dar pielea ta va primi suficientă doar dacă vei bea suficientă sau alte lichide. La nivelul țesutului cutanat, apa ajunge doar dacă toate celelalte necesități hidrice ale organismului au fost satisfăcute. Revenind la cele mai bune uleiuri pentru piele în timpul sarcinii, acestea trebuie folosite pentru pielea de pe abdomen, coapse, brațe și sâni.

Gravidele trebuie să evite machiajul?

În timpul sarcinii te poți farda în voie pentru a te simți bine în pielea ta. Machiajul în timpul sarcinii nu are contraindicații doar că trebuie să verificați compușii din bazele pentru machiaj și fondurile de ten, însă e posibil să nu mai suporți unele dintre produse pe piele. Atunci poți apela la machiajul cu produse minerale, care nu încarcă porii și tenul, nu provoacă alergii și nu încurajează eventuale afecțiuni deja existente ale pielii.

Ce produse recomandați gravidelor pentru îngrijirea tenului?

De exemplu, cremele cu Retinol A sau derivate din vitamina A nu sunt indicate a fi folosite în perioada sarcinii, deoarece aduc surplus de vitamina A în organism. Alte creme pot conține ingrediente care nu sunt contraindicate în sarcină, dar care îți pot cauza diverse reacții, din cauza sensibilității pielii. Limitează-te la creme hidratante și aplică-ți o mască hidratantă o dată în săptămâna. Coșurile sau chiar acneea ar putea apărea sau s-ar putea agrava în timpul sarcinii, și nu se recomandă folosirea de remedii medicamentoase sau procedee cosmetice chimice. Poți folosi în continuare loțiunile anti-acneice de spălare a feței (dar nu și cremele pentru acnee, care pot conține vitamina K), pentru protecția porilor sau loțiuni astringente. Demachiază-te în fiecare dimineață și seară, păstrează o igiena corespunzătoare și o alimentație echilibrată.

Cum pot gravidele să aleagă un produs de piele potrivit?

Femeile însărcinate trebuie să acorde mult mai multă atenție produselor cosmetice, deoarece un singur produs ales greșit poate face rău fătului. Specialiștii susțin că pielea absoarbe cam 65% din ingredientele conținute de un produs cosmetic, iar multe dintre ele pot să pătrundă prin placentă și să ajungă la făt.Așa că, ar fi bine să dai la o parte pentru o perioadă produsele cosmetice pe care le foloseai în mod normal înaintea sarcinii și să optezi pentru unele bio, cu ingrediente naturale 100%.Din punctul meu de vedere, femeile însărcinate trebuie să aibă pe noptiera lor următoarele produse cosmetice: cremele și loțiunile împotriva vergeturilor, gelurile de igienă intimă, cremele pentru sâni, creme de corp cu efect anticelulitic, măști de față pentru tenul gras (pentru că în perioada sarcinii tenul are tendința de a se îngrășa), creme pentru pete pigmentare și desigur crema hidratantă.

Care sunt sfaturile dumneavoastră referitor la îngrijirea tenului în timpul sarcinii?

Sfatul meu ar fi că dacă până acum foloseai produse mass market, încearcă să investeşti în produse dermatocosmetice potrivite tenului tău. Spre exemplu poţi alege branduri precum Bioderma, La Roche Posay, Vichy, Ivatherm, Avene, Uriage şi aşa mai departe. Acestea se găsesc în farmacii (nu supermarketuri) şi nu sunt făcute la kilogram – cum îmi place mie să spun – ci vizează anumite tipuri de ten. Orice ai folosi, nu uita să verifici dacă produsul respectiv are factor de protecţie solară! Indiferent de anotimp, foloseşte o cremă de zi cu SPF sau un fond de ten/bb cream cu SPF.

 

mamaplus
mamaplus