mamaplus.md

Cum ar trebui să reacționeze părinții dacă apariția primului dinte întârzie?

-
//
17.09.2015

Apariția primilor dințișori este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui copil, dar și a părinților săi.

Dar, adesea, acest eveniment fericit este urmat și de unele probleme neașteptate. Lipsa de experiență și faptul că sunt luați pe nepregătite le poate provoca părinților o ușoară panică atunci când copilașul lor își schimbă brusc comportamentul.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova La ce vârstă încep să apară primii dințișori?

Fiecare copil este diferit. La un copilaș primul dinte poate erupe la vârsta de 4 luni, la altul la 8 luni. Nu există prea devreme sau prea târziu atunci când vorbim de apariția primilor dinți, de aceea momentul eruperii nu este considerat un motiv de îngrijorare.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova Câte dinții de lapte au copii și care este frecvența lor de erupție?

În cele din urmă copilul va avea 20 de dinți de lapte, câte 10 pe fiecare maxilar. În cele mai multe cazuri, primii dinții de lapte încep să erupă pe la șase până la opt luni. La vârsta de un anișor copilul are patru dinți incisivi superiori și 4 incisivi inferiori. Aproximativ la doi ani la un copil apar primii molari și canini. O jumătate de an mai târziu apar și a doua pereche de molari. La trei ani, de obicei, la un copilul este pe deplin format numărul de dinți de lapte, adică 20 de dinți (pe fiecare maxilar 4 incisivi, 2 canini și 4 molari, al patrulea și al cincilea din centru sunt dinți "de mestecat".

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova Cum ar trebui să reacționeze părinții dacă apariția primului dinte întârzie?  

Dacă până la nouă luni nu a erupt niciun un dinte de lapte, părinții nu trebuie să își facă griji. Erupție întârziată până la șase luni este considerată normală pentru stomatologi. Pe lângă asta trebuie să știți că procesul de erupție a dintilor la băieții începe mai târziu decât la fete. În această situație, părinții ar trebui să examineze cu atenție gingiile copilului, poate că acestea sunt roșii și umflate, sau, dimpotrivă, subțiri și palide iar sub ele se poate vedea dintele cu ochiul liber.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova Părinții pot grăbi apariția dinților?

Pentru a accelera procesul, este recomandat ca părinții să cumpere stimulente inelare speciale sub formă de jucării. De semenea pot face un masaj ușor gingiilor sub formă de presiune ușoară, acest lucru va facilita și accelera procesul, dar înainte de asta trebuie  să se respecte sterilitatea completă a mâinilor. Ceva rece de asemenea poate fi de ajutor, acesta ameliorează durerea și reduce inflamarea. Pentru acesta îi puteți oferi copilului să sugă o lingură rece, sau să lăsați un timp suzeta în frigider. Puteți utiliza jucăriile speciale care sunt păstrate pentru o anumită perioadă (nu mult timp), în frigider, iar apoi să le oferiți copilului.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova Care sunt simptomele care prevestesc apariția primilor dinți?

Principalele caracteristici atunci când primul dinte începe să erupă, sunt inflamația și roșeața gingiilor, obrajii fierbinți, nu foarte rar, prezența unui nod alb, umflat, din care ar trebui să apară dintele. Cu toate acestea, acest punct poate fi amânat oarecum, deoarece dintele înainte de trecerea prin mucoasa gingivală, trebuie să depășească țesutului osos din jur. Nu este recomandat să se grăbească sau să se intervină în acest proces, pentru că puteți deteriora din greșeală dinții de lapte sau se poate infecta osul maxilarului.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova Diareea, nas înfundat, tuse, febră pot fi simptome a apariției dinților?

Natalia Erencova: Dentiție la copii durează pentru primii 2-3 ani de viață iar această perioadă coincide cu riscul mare de diverse infecții, de aceea este greșit și periculos să credem că fiecare episod de febră, tuse, nas înfundat sau diaree se întâmplă din cauza dentiției. Cu toate acestea, febră ridicată, nas înfundat, diaree, moderată și tuse sunt simptome care apar fregvent în timpul apariției dinților.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova Care sunt cauzele acestor simptome neplăcute?

Creșterea temperaturii este provocată de eliberarea unor cantități mari de substanțe biologic active în zona de creștere a dintelui. În cele mai multe cazuri, în timpul erupției dinților, temperatura nu depășește 38,5 C - 39 C și nu durează mai mult de 1-2 zile.

Apariția diareei în timpul dentiție se datorează salivației puternice (copilul înghite multă salivă) și accelerării peristaltismului intestinal. Diareea pe fondul dentiție, de obicei este apoasă, nu foarte frecventă (de 2-3 ori pe zi) și durează nu mai mult de 1-3 zile.

Simptome similare cu o rinită (curge nasul, etc) în timpul dentiției. Eliminările nazale sunt apoase (mucus clar), nu foarte abundente și nu durează mai mult de 3-4 zile. Tratamentul răcelii la copii în timpul dentiției este bine să se limiteze doar la curățirea mucusului nazal.

Tusea umedă. Tusea umedă în timpul dentiție este destul de rară, se amplifică în poziția culcat pe spate și ține timp de 2-3 zile. O astfel de tuse nu necesită nici un tratament.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova În acest caz, este nevoie să ne adresăm la medic?

Pentru a nu confunda dentiția cu orice boală este indicat să apelați la medic în caz de febră, răceala, diaree sau tuse la copii.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova Cum putem ajuta copilul să treacă mai ușor peste acest disconfort?

În primul rând nu impuneți copilul să mănânce. Important este de a asigura un aport adecvat de lichide în organism sub formă de apă caldă, ceaiuri, infuzii de plante, compoturi din fructe. Acest lucru este important mai ales în cazul în care copilul are temperatură ridicată. Dacă alăptați, atașați mai des copilul la sân, aceasta va reduce durerea și îl va calm ape copil.

În al doilea rând, fiți alături de copil. Răciți în frigider jucăriile speciale pentru dentiție și dați-le copilului să le mestece. Bucățile solide de mere, pere, morcovi, pe care copilul le poate roade și mesteca, vor facilita erupția dintelui.

În al treilea rând, copilul poate fi ajutat prin aplicarea locală a unguentelor speciale. Există o mare varietate de produse care pot fi aplicate pe partea roșie și inflamată, înainte și după masa, de 2-3 ori pe zi.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova Există unele reguli pentru părinți de care ar trebui să țină cont?

Este foarte important ca părinții să aibă grijă ca în gura copilului să nu numerească obiecte murdare. Gingiile inflamate în asemenea cazuri se pot ușor infecta. În locul în care este așteptată apariția unui dinte, gingiile devin roșii, inflamate, dureroase și poate fi ușor rănite, dacă nu se respectă igiena orală. Igiena orală a gurii și a dințiilor deja apăruți ar trebui să fie efectuată cu grijă, fără a se deteriora țesutul inflamat. Prezența depunerilor dentare abundente pe dinți poate agrava inflamația.

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova

Apariția primilor dințișori. Interviu cu specialistul Natalia Erencova De ce trebuie să țină cont părinții ca să nu intre în panică?

Apariția primilor dințișori depinde de ereditate, de caracteristicile organismului copilului, de modul de alimentație a micuțului și de sănătatea mamei în timpul sarcinii și calitatea lactației. Apariția dinților este un proces natural, astfel încât părinții ar trebui să se înarmeze cu răbdare în această perioadă dificilă pentru copilașul lor.

Text: Cristina Scripnic