mamaplus

În zilele următoare, ar putea fi INTERZIS în general ieșitul din case

-
//
27.03.2020

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, susține că, în următoarele zile, autoritățile Republicii Moldova ar putea interzice în genуral ieșirea din case. Potrivit lui, dacă va fi luată o astfel de decizie, cetățenii vor fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie răspundere

„În următoarele zile s-ar putea interzice să ieșim în general în stradă și vor funcționa doar instituțiile de alimentare și dezinfectare. Dacă va fi așa, vor fi completate niște declarații și va fi nevoie de act de identitate pentru a-i convinge pe polițiști că noi suntem cei care ne prezentăm. Ar putea fi interzise și deplasările între localități. Îi îndemn pe oameni să stea izolați acasă”, a declarat Voicu, la postul public de televiziune.

Șeful de la Interne a mai adăugat că în prezent, peste 28.000 de mii de persoane sunt în autoizolare, iar în jur de 3.000 au fost în contact direct cu cei infectați. Autoritățile iau în calcul și o formulă de monitorizare în timp real a locului în care se află persoanel în autoizolare. 

„Noi ne-am dorit să stopăm importul acestui virus, apoi să localizăm hotarul și să întreprindem măsuri pentru a nu-l răspândi. Oamenii când intră în țară completează niște fișe epidemiologice. Fișele, în timp de două ore ajung la colegii lucrători medicali și lista de persoane ajunge la locul de trai. Astfel, persoana până ajunge acasă, medicul de familie, primari și colaboratori de poliție deja știu unde va fi ea. Noi am pregătit și o formulă de monitorizare a acestor oameni care se află în autoizolare. Vom vedea în timp real unde se află persoana, pe hartă, pentru a ști cum să intervenim în situații de criză. În prezent au fost verificate 5.600 de persoane. Nu le verificăm fizic pentru că e imposibil. Îi monitorizăm prin sunete le domiciliu, discutăm cu vecinii, cu primarii, mai verificăm inopinat. Dintre ei 14 au primit procese verbale pentru că nu respectă acest regim”, a afirmat ministrul de Interne.

Amintim că din 27 martie, moldovenii nu mai au dreptul să iasă din casă fără un act care le-ar confirma identitatea. Mai mult, la cererea polițiștilor, aceștia ar putea fi obligați să le ofere informații, să se legitimeze și să răspundă la toate întrebările care le-ar putea fi puse.

În total, în R. Moldova sunt 177 de bolnavi cu COVID-19, după ce ieri încă 28 de pacienți au fost testați pozitiv. Este vorba de trei cazuri de import și 25 de cazuri cu transmisie locală.