mamaplus

Vopseaua folosită în şcoli conține 20-40 de substanțe toxice, care pot provoca cancer

-
//
23.01.2020

Invitat la o emisiune, Vladimir Bolocan, doctorand în chimie farmaceutică şi toxicologică, a declarat că vopseaua utilizată în interiorul căminului Colegiului Tehnologic poate avea efecte cancerigene, iar președintele Asociației pentru protecția consumatorilor a meționat că nu există prevederi în Codul Educației care indică expres că astfel de reparații trebuie făcute în perioada vacanței.

„Pericolul inhalării substanțelor chimice, în cazul dat a solvenților organici, nu în ultimul rând, s-a vorbit că ele pot conține plumb. Din fericire, acel plumb din vopsea nu intră în organismul uman. Dar dacă vorbim despre aceşti solvenți organici, deja este demonstrat de milioane de studii că aceştia au inclusiv şi efecte cancerigene”, a declarat Vladimir Bolocan. 

În cazul în care expunerea la vopsea este de durată, atunci ea poate dăuna grav sănătății, susține Bolocan. În opinia lui, probabil, asemenea cazuri aveau loc şi anterior, doar că nu erau atât de mediatizate şi este mai complicat de muşamalizat asemenea întâmplări nefericite. Specialistul în toxicologie susține că în cazul de la căminului de la colegiului tehnologic, dacă apăruse urgența de a efectua lucrări de aplicare a vopselei, copiii urmau să fie cazaţi temporar în altă parte, pentru a evita intoxicarea. 

„Într-o instituție de învățământ, după regulile generale, totul trebuie să fie organizat astfel, încât să nu creeze incomodități, iar în cazul în care creează careva incomodități, să fie luate măsurile necesare pentru a îngrădi şi a-i atenționa pe cei care pot afectați de anumite lucrări de construcții. Din practică, cunoaştem că toate lucrările se fac în perioada de vară, când instituțiile sunt pustii, când nimeni nu frecventează orele. Dar nu avem nicăieri indicat în lege expres, în Codul Educației, sau în alt act normativ că lucrările de construcție urmează a fi efectuate în perioada de vară”, a declarat în aceeaşi emisiune preşedintele Centrului pentru protecția consumatorilor, Denis Starus.

Potrivit lui Staruş, administrația instituției de învățământ poartă răspundere pentru că a neglijat şi a acționat nu cu intenție directă, fără să ia în considerație consecințele provocate în urma efectuării anumitor lucrări planificate. El a dat drept exemplu, cazuri când nu au fost efectuate lucrările de finisare a podurilor şi au început să cadă bucăți din tavanele suspendate. În asemenea caz, administrația riscă să fie sancționată contravențional pentru neglijență în serviciu cu provocarea daunelor.

Amintim că, cinci elevi de la Colegiul Tehnologic din Chișinău, au fost transportați la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.