mamaplus

Vaccinurile antigripale încă nu au ajuns în Moldova, deși sezonul rece a început

-
//
23.10.2019

Până la sfârșitul lunii au mai rămas zile numărate, și, potrivit specialiștilor este perioada propice pentru vaccinarea împotriva virusului gripal. Deși au promis că vaccinurile antigripale vor ajunge în țară până pe 16 octombrie, specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) ne îndeamnă să mai așteptăm. Ei speră, totuși, că vaccinul va ajunge până la sfârșitul săptămânii.

Anul acesta 100 de mii de doze de vaccin au fost cumpărate din resursele Fondului asigurării obligatorii de asistență medicală, iar altele 100 urmează să ajungă în țară, prin donație. Amintim că anul trecut au fost imunizați împotriva virusului gripal A și B aproximativ 160 de mii de oameni. Alți 32, care nu aveau vaccinul, au murit. Însă, dacă s-ar fi adresat la timp la medic, au explicat specialiștii, puteau fi salvați.

Săptămâna trecută, a precizat epidemiologul Ștefan Gheorghiță, în laboratorul de virusologie de la ANSP au fost aduse 12 probe de laborator, iar în cazul a 9 probe au fost stabilite infecții virale non-gripale.

Specialiștii atenționează că simptomele severe care trebuie să vă pună în gardă și pentru care trebuie să apelați la medic sunt: febră persistentă, dureri la înghițire, tuse persistentă, congestie persistentă și dureri de cap.

Cea mai importantă măsură de prevenire a răcelii și a gripei este spălarea frecventă a mâinilor. Spălarea prin frecarea mâinilor cu apă caldă cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde ajută la eliminarea germenilor de pe piele.

În plus, pe lângă spălarea mâinilor pentru prevenirea simptomelor de răceală sau gripă, vaccinul este la fel de benefic și indicat. În termen de două săptămâni de la administrarea unui vaccin împotriva gripei, anticorpii se dezvoltă în organism și asigură protecția necesară. Copiii care primesc vaccinul pentru prima dată au nevoie de două doze, administrate la un interval de o lună.