mamaplus

Ungaria va oferi fertilizare in vitro gratuită de la 1 februarie 2020

-
//
10.01.2020

Ungaria a desemnat clinicile de fertilizare drept sector strategic al ţării şi a anunţat că, de la 1 februarie, tratamentul de fertilizare in vitro va fi gratuit pentru toate femeile. Planurile fac parte din strategia premierului Viktor Orban de creştere a natalităţii.

"Am cumpărat toate firmele care operau pe această piaţă", a declarat Orban la prima sa conferinţă pe 2020, adăugând că acest sector a căpătat acum un statut de "importanţă strategică naţională" şi a devenit un cvasi monopol de stat.

Orban a făcut din creşterea sporului demografic una dintre priorităţi, în condiţiile în care, potrivit estimărilor, populaţia ţării va scădea de la 9,8 milioane de persoane, în prezent, la 8,3 milioane în anul 2050. Aproximativ un million de unguri au părăsit ţara în perioada 2008 – 2018, exod care a provocat o lipsă a forţei de muncă.

În 2018, Guvernul condus de Viktor Orban a anunţat că oferă tinerelor familii împrumuturi în valoare de 10 milioane de forinţi (aproximativ 30.500 de euro) şi a declarat că banii nu trebuie restituiţi dacă familiile fac trei copii. Tot atunci, Orban le-a scutit pe viaţă de plata taxelor pe femeile care nasc cel puţin patru copii.