mamaplus

Un fost ministru afirmă că sistemul universitar din Moldova s-a prăbușit

-
//
24.10.2019

Fostul ministru al Educației, Mihail Șleahtițchi consideră că sistemul universitar din Republica Moldova s-a prăbușit și s-a transformat din unul elitist în unul de masă.

„Din momentul în care facultatea, departamentul sau instituția superioară aleargă după student, putem constata prăbușirea sistemului universitar”, a declarat Șleahtițchi într-un interviu.

Fostul ministru al Educației susține că acum nu mai contează pentru instituția de învățământ dacă studentul este mediocru, semimediocru sau o nulitate totală. „Contează dacă el aduce bani și dacă supraviețuiește catedra pentru un număr minim de studenți, care îi oferă și-i dă garanția unei vieți pentru un an sau doi ani”, a mai menționat Mihail Șleahtițchi.

Potrivit lui, în Moldova nu mai este nicio problemă să ai studii superioare de licență, iar în scurt timp, dacă sistemul socio-politic nu-și va schimba atitudinea față de educație, vom constata că în țara noastră toți tinerii sunt doctori în științe, doctori habilitați „și astfel vom fi o țară de academicieni”.

Mihail Șleahtițchi a fost ministru al Educației în perioada 2011-2012, îar între anii 2012-2016, a fost consilier prezidențial pe cultură, învățământ și științe.