Un elev de 10 ani de la un liceu din Capitală a fost bătut măr de un coleg de clasă

Un elev de 10 ani de la un liceu din Capitală a fost bătut măr de un coleg de clasă

-
//
23.11.2017

Teroare şi discriminare la un liceu din Capitală. Un copil de 10 ani a ajuns la spital după ce ar fi fost bătut de un coleg de clasă. S-a întâmplat marţi în curtea liceului în carte învaţă băiatul. Administraţia instituţiei nu vede o problemă în cele întâmplate şi spune că a fost doar o joacă între elevi. Pe de altă parte, părinţii susţin că odrasla lor nu este acceptată de alţi copii, deoarece a venit recent de peste hotare şi vorbeşte greu în limba română.  

Un elev de 10 ani de la un liceu din Capitală a fost bătut măr de un coleg de clasă

Mătuşa băiatului ne-a povestit că acesta a venit de la şcoală cu mâna şi buza rănită. Femeia a chemat ambulanţa, iar medicii au constatat o fractură gravă la braţ.

"Era vânăt și umflat la față, și cu o buză foarte umflată. Când a venit ambulanța, mi-a spus că era destul de dificil, că nu era ieșit doar osul, dar acolo era despicat", a spus mătuşa băiatului.

Băiatul le-a povestit părinţilor că a fost împins de un coleg şi a căzut. Diriginta l-a spălat de sânge şi l-a trimis acasă.

Părinţii sunt indignaţi de atitudinea profesoarei: "Dar Doamna ferește, cădea pe jos și nu ajungea acasă sau nu era sora acasă. Ce se întâmpla cu copilul?"

Tatăl băiatului mai spune că fiul lui a crescut în Italia şi a început să frecventeze de curând acest liceu, dar se plânge mereu că este respins de colegi. 

"Normal că e mai greu, pentru că suntem veniți din altă țară. Dar în loc să-l ajute, copilul care l-a lovit i-a spus "du-te la Italia ta", a precizat tatăl copilului.

Învățătoarea dar şi directorul şcolii nu se simt vinovaţi cu nimic, întrucât incidentul s-a produs după ore. Potrivit lor, victima este un copil dificil şi nu se înţelege cu colegii de clasă. 

"Era tachinat, dar îi tachina și pe ceilalți. El nu se poate adapta după anumite reguli, pe care trebuie să le respecte în școală. Permanent stăteau toate manualele pe masă și eu mereu îi spuneam că trebuie să scoată doar matematica sau doar limba română", a declarat Tatiana Gherman, învățătoarea victimei.

Psihologul instituţiei de învăţământ cunoaşte despre problemele de comunicare pe care le are elevul.

"Copiii care sunt veniți de peste hotare sunt luați la evidență. Noi desfășurăm activități de grup, consiliere individuală", a explicat Inga taran, psiholog în liceul în care învață victima.

Sociologii susţin că toţi copii reveniţi de peste hotare au probleme de integrare.

"Peste hotare, modul de organizare a procesului instructiv-didactic este unul mai libertin. Iar școlile din Republica Moldova, înstituțiile de învățământ, încă sunt destul de rigide, învățate după sistemul sovietic", a subliniat Diana Cheianu, sociolog.

Potrivit datelor Centrului de Investigații și Consultanță "Sociopolis", anul acesta peste 160 de elevi au revenit în Moldova, după ce au locuit peste hotare.

Sursa: Publika.md