mamaplus

Un copil de 10 ani a salvat cinci vieți, după ce a decedat

0
//
20.01.2020

Un băiețel 10 ani din Bacău trăieşte deja prin alți cinci copii răspândiți în toată Europa. După moartea lui subită, părinții au găsit puterea de a oferi cel mai de preț dar - viața. Prelevarea de organe a avut loc la Iaşi, unde au venit şi două echipe de medici Eurotransplant din Germania şi Austria. Acolo au ajuns inima, plămânii şi ficatul. Doar rinichii au rămas în România şi au salvat doi copii din Suceava şi Bihor.

„Vai de mine, o emoție, enorm de mare! Enorm de mare!" Este mărturia unei mame, la doar câteva ore după ce copilul ei, un băiat de 16 ani, a primit o nouă şană la viață. După şase ani de dializă, Pavel a intrat în sala de operație pentru un trasplant de rinichi. De la 10 ani, suferea de insuficiență renală cronică, iar în ultima perioadă, abia mai putea merge. 

„Veneam cu el de trei ori pe săptămână la dializă, făceam 270 de kiloemetri dus-întors şi tot aşa. Dimineața plecam, seara ajungeam acasă. Plângea că de ce nu poate alerga sau să se joace fotbal, în ultima perioadă. Asta îşi doreşte”, a spus mama băiatului.

„În general, după cinci ani de dializă, şansele sunt foare mici. Apar complicații legate de aportul vascular, apar complicații cardiovasculare, îmbătrânire prematură. Cu cât mai mult timp trece fără să fie transplantați, acestor copii li se reduc şansele la o viață normală”, a mărturisit dr. Ionuț Nistor purtător de cuvânt Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iași.

Pavel a avut o şansă uriaşă. A primit darul vieții de la un copil de doar 10 ani, din Bacău. Băiețelul a leşinat la şcoală, iar câteva ore mai târziu a intrat în moarte cerebrală la Spitalul de Neuchirurgie din Iaşi. 

Abia atunci, părinții au aflat că avea o malformație arterio-venoasă. O anomalie vasculară rară. Din durerea lor nemărginită, oamenii au găsit puterea de a face un gest suprem. Au acceptat ca organele fiului lor să ajute alți copii.

„Este a doua prelevare făcută de la un copil de 10 ani în mai puțin de o săptămână de la care s-au prelevat ficatul, rinichii, cordul şi plămânii. Din păcate, fiind un copil atât de mic, nu au fost receptori pediatrici pe teritoriul României şi au venit echipe de la Eurotransplant”, a spus dr. Raluca Neagu, Coordonator Centrul Regional de Transplant Iași.

Doar rinichii au rămas în România. Unul a ajuns la Pavel, iar celălalt, la o fetiță de 11 ani din Bihor, care a fost operată la Cluj. De trei ani era pe listele de aşteptare.

Inima bate acum în pieptul unui alt copil de 11 ani din Hamburg, iar plămânii ajută o adolescentă de 15 ani din Austria să respire. Copilul din Bacău a salvat cinci vieți după moarte.