Nu pune mâna: cele mai murdare 8 lucruri din avion și hotel

Nu pune mâna: cele mai murdare 8 lucruri din avion și hotel

-
//
12.09.2014

Considerați că mergeți în vacanță doar cu copiii și soțul?  Luați în calcul încă și miliardele de microbi și bacterii! Cu fiecare cursă de avion circulă, fără bilet, diferite bacterii în număr de peste trei mii de specii.

În locul costumelor de baie și a sandalelor în plus, mai bine luați cu voi o rezervă dublă de șervețele și geluri antibacteriene. Pentru că și în cele mai bune avioane și hoteluri de lux, microbii și bacteriile se simt de minune.

Coșmar?  În principiu nu este chiar atât de strașnic. Pur și simplu trebuie să știți care sunt cele mai murdare lucruri și să nu le atingeți cu mâinile. Sau să le dezinfectați înainte de a le atinge, sau dacă le-ați atins deja, să vă dezinfectați bine pe mâini.

Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de microbiologii de la universitățile din Houston și Arizona, precum și din cadrul Societății Americane de Microbiologie.

AVION

Cu fiecare cursă de avion, fără bilet, circulă circa trei mii de bacterii de diferite specii. Este vorba, inclusiv, despre bacteriile care prezintă pericol pentru sănătate - E. coli (ea a fost depistată pe 60% din suprafețele de bord), klebsiella (afectează mucoasele, poate provoca conjunctivită, de exemplu), serratsiya (periculoasă pentru căile respiratorii).

  • Buzunarul scaunului din față

Un loc, care s-ar părea la prima vedere inofensiv și util. Însă, anume acesta este considerat cel mai murdar loc din avion! Pentru că aici sunt puse nu doar reviste! Se mai pun șervețelele murdare, șervețelele nazale utilizate, resturi de mâncare, gume de mestecat – mai pe scurt, tot ce se poate. În esență, buzunarul se transformă într-o urmă de resturi personală. Aș că ar fi mai bine dacă nu ați pune acolo lucrurile personale. Iar dacă doriți să răsfoiți revista de bord, prelucrați mâinile cu șervețele sau gel antibacterian.

  • Masa pliabilă la care pasagerii iau masa

Asupra meselor unii strănută, își pun șervețelele utilizate pe ele, vesela murdară, încleie gume de mestecat…Și este puțin probabil ca acestea să fie dezinfectate după fiecare cursă.

Profesorul Charles Djerba de la Universitatea din Arizona a luat de pe masa sa din avion la probe pentru analize - a găsit virusul gripal, norovirus și germenii care cauzează diaree.

Așa că: ștergeți masa cu șervețele antibacteriene înainte ca însoțitoarea de bord să vă servească prânzul.

  • Toaleta

Evident, de toaletă se folosesc zeci de pasageri. Și nici pe departe nu fiecare va pune capacul înainte de a trage apa. Bacteria E. coli și alți microbi se răspândesc, în consecință, pe tot spațiul. Lavoarul – veșnic ud, de asemenea, este un loc perfect pentru înmulțirea bacteriilor. Mai bine să nu atingeți nimic cu mâinile – folosiți șervețele din hârtie pentru a ridica capacul de la toaletă, pentru a trage apa sau să deschideți ușa.

  • Cuverturile și pernele

Mai ales dacă nu sunt împachetate în pachete individuale de plastic și stau pur și simplu grămadă pe raftul deasupra scaunului. Câți pasageri oare s-au folosit de ele înaintea dumneavoastră?  Erau ei oare bolnavi, aveau guturai oare?  

  • Broaștele rafturilor de sub scaun

Sunt atinse foarte des, spălate – mai rar.

  • Ecranele touchscreen

Ele sunt la ghișeele pentru înregistrare individuală la aeroport și la bordul aeronavelor moderne – la spatele fotoliului din fața dumneavoastră. Câte persoane au atins acest ecran înaintea dumneavoastră?  Așa că și de această dată aveți nevoie de șervețele și geluri antibacteriene.

HOTEL

Ei bine, de la gări, aeronave și valize nimeni nici nu așteaptă sterilitate. Am sosit, am spălat mâinile cu săpun – în sfârșit suntem la hotel! Aici cu siguranță ne putem relaxa. Patul este proaspăt schimbat, mobilierul din baie strălucește de curat ce este, femeia de serviciu și-a făcut bine treaba!

Dar nu este tocmai așa. Anume străduința femeilor de serviciu și răspândesc microbii în toată camera. Parcă pare a fi curat?  Nu. Microbii trăiesc de minune și migrează dintr-o cameră în alta, de la un etaj la altul cu ajutorul bureților, cârpelor și teurilor umede.

Anume pe aceste obiecte și pe mănușile de cauciuc ale servitoarei, microbiologi au depistat principalele motive ale apariției bacteriilor în hoteluri. În linii generale, la hotel, numărul bacteriilor nu este cu mult mai mare decât în apartamente. Însă, dacă acasă trăim lângă bacteriile ”noastre” – obișnuite imunității noastre, atunci, în hotel, bacteriile sunt ”străine”.

”Da,în hotel se face curățenie. Însă, standardele lor sunt vizuale: pentru ca praful și murdăria să dispară, totul să strălucească. Evident, femeile de serviciu nu văd microbii”, spun unii cercetători.

Logic, o mulțime de bacterii au fost depistate pe vasul de toaletă, pe lavoar și în camera de baie. Însă, nici aici nu se află cele mai murdare locații din hoteluri!

  • Întrerupătorul

Numărul bacteriilor care trăiesc pe inofensivul întrerupător, depășesc de 22 de ori normele sanitare (aceste date, însă, au fost comparate cu standardele aplicate în spitale). Femeile de serviciu, dacă și prelucrează întrerupătoarele, le șterg cu aceleași cârpe cu care șterg o mulțime de alte lucruri.

Așa că, odată ce v-ați cazat în camera de hotel are rost să ștergeți întrerupătoarele cu șervețele sau geluri antibacteriene.

  • Telecomanda

Telecomanda găzduiește de 13 ori mai multe bacterii decât prevede norma. Oaspeții ating telecomanda nu doar cu mâinile. Mulți mai și mănâncă în timp ce privesc televizorul și butonează schimbând programele, amintește doctorul Ron Cutler, de la Universitatea din Londra. Între butoane nimeresc fărâmături, resturi microscopice de mâncare, picături de apă dulce – o adevărată fericire pentru microbi!

Mai pe scurt, ștergem cu soluții antibacteriene și telecomanda. În pat cu noi nu o luăm.