Cetatea Soroca va fi redeschisă în luna mai

Cetatea Soroca va fi redeschisă în luna mai

-
//
20.01.2015

Cetatea Soroca îşi va redeschide pe 16 mai 2015 uşile după restaurare. Lucrările de reconstrucţie sînt efectuate în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii medievale: Cetăţile Hotin, Soroca, Suceava”, finanţat de către Uniunea Europeană.

Cetatea Soroca va fi redeschisă în luna mai

Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie, Nicolae Bulat a afirmat că anul trecut a fost reparată strada Independenţei de la intrare în oraş pînă la cetatea Soroca. De asemenea, a fost ridicat acoperişul din şindrilă la cele cinci turnuri.

Potrivit arhitectului Eugen Bîzgu, care a elaborat proiectul de restaurare împreună cu o firmă din Romînia, aceasta este prima etapă de restaurare a cetăţii, după care vor urma încă două. În prezent se identifică sursele financiare pentru cea de-a doua etapă.

„În prima etapă am implantat tronsoane de oţel în zidăria existentă istorică, bombardată masiv la sfîrşitul secolului XVII. Totodată, s-au făcut injecţii sub presiune în zidărie, a fost restaurată cupola Capelei. În cea de-a doua tranşă, vom reconstrui toate hrubele de la nivelul I şi drumurile de strajă de lemn din interior, ceea ce îi va conferi cetăţii aspectul original de odinioară. În cadrul celei de-a treia tranşe, urmează să fie restabilite bastioanele poloneze care au existat anterior din partea stîngă a cetăţii şi biserica medievală „Sfîntul Nicolae”, demolată în 1806”, a precizat Eugen Bîzgu.

Costul total al proiectului de reconstrucţie este de 3 milioane de euro, bani proveniţi din fondurile europene. Termenul de realizare a proiectului este prevăzut pentru perioada 19 mai 2012 – 18 mai 2014.

Sursa