mamaplus

Transportul public din Chişinău ar putea fi gratuit până când va fi stopată răspândirea COVID-19

-
//
03.04.2020

Transportul public din Chişinău ar putea fi gratuit până când va fi stopată răspândirea noului tip de coronavirus. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, care precizează că, zilnic, pierderile suportate de Regia Transport Electric şi Parcul de a Autobuze ajung la două milioane de lei. 

„Avem pierderi de la 1,7 până la 2 milioane de lei zilnic în acest sens şi suntem gata să suportăm aceste cheltuieli. Ne-am adresat şi Guvernului să ne suplinească acest fond, pentru că sunt cheltuieli enorme zilnice, neprevăzute”, a afirmat primarul capitalei, Ion Ceban.

În ciuda pierderilor financiare, edilul promite că taxatorii care stau acasă în această perioadă îşi vor primi salariile. 

„Noi suntem de opțiunea să păstrăm aceste salarii, poate fără adaosurile suplimentare care există de obicei, dar salariile de bază să fie păstrate pentru toată lumea”, a menționat Ion Ceban.

În timpul situației de urgență, troleibuzele circulă în regim special, doar dimineața şi seara, în intervalul orelor 06:00-10:00 şi 16:00-19:30. Din această cauză, în unele zone, fluxul de pasageri este mare şi oamenii se îmbulzesc în mijloacele de transport. Soluții pentru această problemă însă nu sunt. 

„Avem atât număr cât avem de transport, 321 troleibuze şi 104, 110 autobuze. Înțelegem şi oamenii care se grăbesc, dar totodată, facem apel către ei că sănătatea publică şi sănătatea rudelor lor este mai importantă decât întârzierea cu 15 minute acolo unde se duc ei. Toate unitățile de transport de luni până vineri, absolut toate ce avem”, a spus primarul de Chișinău.

Potrivit lui Ceban, de la începutul pandemiei de COVID-19, cele mai mari pierderi le au Direcțiile Transport şi Sănătate. Primarul a declarat, în context, că vor fi necesare modificări la bugetul pentru anul 2020.