Tradiții și obiceiuri de Valentine's Day în întreaga lume

-
//
13.02.2019

În multe țări din lume, 14 februarie înseamnă Valentine's Day, adică sărbătoarea iubirii, având mai mulți sau mai puțini adepți. Persoanele care țin cont de ea își exprimă dragostea în moduri deosebite, în funcție de cum alege fiecare, de la cadouri inedite până la dovezi.

Tradițiile acestei zile sunt însă diferite de la țară la țară, din cauza diferențelor sociale și culturale. Potrivit stvalentinesday.org, iată câteva obiceiuri legate de această sărbătoare, din întreaga lume.

1. Africa de Sud

În jurul zilei de 14 februarie mii de turiști merg în Africa de Sud - unul dintre cele mai romantice locuri din lume, mai ales că are o bogăție de plaje. În unele regiuni, fetele tinere își coseau numele iubiților pe mâneci, obicei care a fost preluat de la un vechi festival roman.

2. India

În această țară sărbătoarea a fost adoptată de curând, dar, deși unii sunt încă reticenți, din ce în ce mai multe persoane sunt entuziaste în privința ei. Ca în multe alte țări, oamenii din India sărbătoresc în special printr-un schimb de cadouri și felicitări (adesea virtuale). Febra evenimentului poate fi însă simțită cu câteva săptămâni înainte, datorită ziarelor și televiziunilor în special, care dezvăluie noutățile legate de acesta. Unele magazine sunt decorate cu obiecte care simbolizează dragostea, cum ar fi trandafiri, cupidoni, baloane în formă de inimă, iar în orașele mari au loc chiar concursuri cu aceasta temă.

3. Austria

În această țară nu există tradiții asociate în mod direct cu Valentine's Day, dar mulți bărbați au obiceiul de a dărui un buchet de flori iubitelor.

4. Australia

Cele mai extravagante obiecte din acest stat care simbolizau dragostea acum câteva zeci de ani, și care erau produse în număr mare și destinate vânzării, erau cărțile poștale cu benzi din satin, parfumate și ornate cu flori și scoici.

5. Statele Unite ale Americii 

De-a lungul timpului au circulat numeroase modele de cărti poștale și felicitări legate de Ziua Sfântului Valentin, unele dintre ele destul de nepoliticoase. În timpul Războiului Civil American, acestea erau însoțite chiar și de motive patriotice și politice.

6. Marea Britanie

Și aici s-a sărbătorit și se sărbătorește în special prin oferirea de flori, cadouri, obiecte specifice, felicitări. Un obicei mai ieșit din comun însă, respectat în Țara Galilor, era acela de a oferi linguri de lemn sculptate în formă de inimă. De asemenea, erau dăruite și inimi sau chei din lemn, acestea din urmă având semnificația: „Tu îmi deschizi inima”. În plus, în unele locuri copiii interpretau cântece care aveau legătură cu această zi, după care primeau bomboane, fructe sau bani.

7. Franța

La un moment dat, în Franța s-a născut o tradiție care a fost abandonată mai târziu. Mai exact, persoane necăsătorite, tinere și nu numai, ieșeau la ferestre și își alegeau „jumătatea”. Dacă bărbatul nu era cucerit de femeia care îl strigase, o abandona. Iar femeile care făceau parte din categoria celor părăsite se adunau ulterior într-un loc public și aprindeau un foc în care ardeau fotografii cu bărbații „nerecunoscători”. La un moment dat însă ritualul a fost chiar interzis de guvernul francez.

8. Danemarca

Un obicei al danezilor este de a trimite ghiocei presați persoanelor dragi. Totodată, unii bărbați scriu o scrisoare cu câteva versuri de dragoste, dar nu o semnează decât cu puncte - câte un punct pentru fiecare literă a prenumelui bărbatului. Dacă femeia care primește scrisoarea ghicește prenumele, este recompensată cu un ou de Paște, anul următor.

9. Germania

În această țară a devenit un obicei pentru bărbații care fac curte femeilor să le ofere acestora un buchet de flori pe 14 februarie. Iar cadourile specifice sunt, ca în multe alte state, în forme care sugerează o inimă, completate cu diverse mesaje de afecțiune.

10. Italia

Ziua Îndrăgostiților a fost celebrată cândva ca un festival al primăverii, ținut în aer liber; oamenii se adunau în grădini ornamentale pentru a asculta muzică și a recita poezie. În timp însă acest obicei s-a pierdut.

În Torino mai era și o altă tradiție, și anume ca perechile să își anunțe logodna pe 14 februarie.

11. Japonia

În această țară, Ziua Îndrăgostiților este celebrată la 14 februarie și 14 martie. La prima dată, femeile fac daruri bărbaților, iar la a doua, care ar fi început să aibă o astfel de semnificație prin 1960, bărbații întorc cadourile primite pe 14 februarie. Ciocolata este cel mai popular cadou în Japonia, iar multe femei japoneze cred că cea cumparată nu este o dovadă a dragostei adevărate, astfel că prepară ele ciocolata, pentru a o dărui.

12. Coreea

Și aici există cele două celebrări, însă pe 14 martie, mulți bărbați au obiceiul și de a mărturisi iubitelor dragostea pe care le-o poartă, pentru prima dată, ziua aceasta fiind cunoscută sub denumirea de „Ziua Albă”. În plus, pentru cei care nu au un partener la acea dată, coreenii au stabilit o altă „sărbătoare”, cunoscută ca „Ziua Neagră” - pe 14 aprilie.

13. Scoția

Aici, Ziua Sfântului Valentin este celebrată cu un festival. La acesta participă un număr egal de femei necăsătorite și bărbați necăsătoriți, iar fiecare își scrie numele pe un bilețel. Biletele cu numele femeilor sunt apoi puse într-o pălărie, iar cele cu numele bărbaților într-o altă pălărie. Ulterior, câte o femeie extrage un bilețel din pălăria cu numele bărbaților și invers. Astfel, cei prezenți formează perechi, sunt schimbate cadouri, se dansează, iar la sfârșit unele cupluri chiar se căsătoresc.

14. Spania

În această țară obiceiurile sunt clasice: partenerii care nu sunt căsătoriți își fac cadouri, iar soții dăruiesc buchete de trandafiri soțiilor.

15. China

Aici, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în a șaptea zi din lună a șaptea. Seara, fetele pregătesc pepeni și alte fructe ca un fel de ofrandă, înainte de a se ruga pentru un mariaj bun.

16. Taiwan

În acest stat, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită atât pe 14 februarie, cât și în ziua a șaptea din luna a șaptea, după tradiția chineză, ambele zile fiind la fel de importante. Bărbații cumpără buchete destul de scumpe de trandafiri, mai ales că aceștia au anumite semnificații, în funcție de culoare și de număr. Spre exemplu, un trandafir roșu înseamnă „o singură dragoste”, 99 de trandafiri semnifică „pentru totdeauna”, iar 108 trandafiri înseamnă: „căsătorește-te cu mine”.

Sursa