mamaplus

Tot mai mulți copii infractori în țara noastră. Prin ce trec minorii care ajung după gratii

-
//
01.11.2019

În primele nouă luni ale anului, 829 de minori au comis în jur de 500 de infracțiuni, arată datele Inspectoratului General de Poliție. Cifrele sunt în uşoară creştere față de perioadă similară a anului trecut. Potrivit IGP, cel mai des, micii infractori fură sau jefuiesc pentru a face rost rapid de bani.

Un băiat de 16 ani, cu identitatea protejată, a fost condamnat la cinci ani de puşcărie, pentru o infracțiune cu tentă sexuală. Acestuia îi vine greu să vorbească despre calvarul prin care trece: 

„Departe de părinți de rude. Eşti singur aici şi fără susținere".

După gratii, tânărul a absolvit gimnaziul, a învățat mai multe meserii şi munceşte ca fochist. Băiatul speră că va fi eliberat condiționat din penitenciar, pentru comportamentul exemplar.

„Să-mi caut un loc de muncă, să învăț şi să termin studiile", a povestit tânărul.

Atât el, cât şi ceilalți 26 de deținuți minori din penitenciarul nr. 10 din Goian trec printr-un program de reeducare, care include şedințe cu psihologul şi asistentul social.

„Reabilitarea lor ca persoane de a percepe lumea înconjurătoare cumva altfel. De a face diferența dintre bine şi rău, de a se reorienta, ce vor să facă şi cum au de făcut lucrul acesta", a precizat Liubovi Jignea-Suveica, şef interimar al ANP.

Datele poliției arată că din cei 829 de minori care au comis infracțiuni de la începutul anului, 33 sunt la abateri repetate. Totodată, aproape 690 au vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Aproape 100 au ajuns infractori la 14 ani. Alți 30 au între 12 şi 13 ani. De două ori mai puțini sunt infractorii care au 11 ani sau chiar mai puțin. Majoritatea sunt de băieți şi provin preponderent din mediul urban.

„Sunt minori, care nu au o ocupație, adică nu sunt implicați în procesul de studii şi nici nu activează, adică nu lucrează nicăieri. Ei vor bani, însă să nu întreprindă nicio măsură: nici să învețe, nici să lucreze", a declarat Alina Ursu, şef al Direcției siguranță copii a DOP a IGP.

Mai mult de jumătate dintre ilegalitățile comise de minori sunt furturile. Pe locul doi şi trei sunt jafurile şi huliganismul, cu 25, respectiv, 19 cazuri. La polul opus sunt tâlhăriile, vătămarea intenționată a integrității corporale şi omorurile.