mamaplus

Tot mai multe moldovence devin victime ale alcoolismului

-
//
09.09.2019

Din numărul total al femeilor bolnave de alcoolism cronic şi psihoze alcoolice, puțin peste jumătate sunt de vârstă fertilă şi au copii, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ce a lansat și o campanie de sensibilizare a publicului în acest sens, în perioada 9-13 septembrie.

mamaplus

Specialiștii ANSP se arată alarmați de faptul că, pe parcursul ultimilor ani, din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, 15-17% au constituit femei, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale - 7.000 de femei. Cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice este înregistrat printre persoanele de vârstă reproductivă, 15- 49 de ani, fapt ce pune în pericol direct fertilitatea acestora, precum şi sănătatea viitoarelor generaţii. Pentru a atrage atenția populației asupra riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii, autoritățile au lansat o campanie de 5 zile, care începe astăzi.

Expunerea fetală la alcool apare atunci când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii. Cea mai gravă patologie asociată este sindromul alcoolismului fetal, în cazul în care mama consumă cantități mari de alcool în cele 9 luni de graviditate. Lipsa diagnosticului precoce a copiilor născuţi cu tulburări alcoolice fetale reduce accesul la servicii de recuperare timpurie pentru prevenirea handicapului.

Noi născuţii, sugarii şi copiii mici necesită suport special pentru o dezvoltare fizică şi psihică normală. Copiii mai mari necesită terapie ocupaţională, educaţională, tratament logopedic; şcolarii au nevoie de suport educaţional pentru corectarea tulburărilor cognitive, terapie comportamentală.

Sursa: unimedia.md