mamaplus

Sute de copii infectați cu HIV de un medic care folosea ace de seringă din gunoi

-
//
29.10.2019

Un medic a îmbolnăvit aproape 900 de copii. Aceștia au fost infectați cu HIV după ce doctorul le-a făcut injecții folosind ace de seringă din gunoi.

Medicul pediatru Muzaffar Ganghro din Pakistan a fost arestat inițial și este acuzat de neglijență și omor prin imprudență. Chiar și așa acesta continuă să lucreze la un spital public din Ratodero, după ce și-a înnoit certificatul medical.

Din cauza sărăciei, mulți părinți au apelat la serviciile lui, pentru că cerea doar 16 cenți pentru o consultație.

Un părinte a povestit pentru New York Times că medicul a căutat un ac în coșul de gunoi pentru a-i face injecție fiului său de numai șase ani. După ceva timp, copilul a fost depistat cu HIV. La fel a procedat și cu ceilalți cinci copii, frați ai băiețelului.

Atunci când a fost întrebat de ce folosește ace din gunoi, medicul i-a răspuns tatălui că este prea sărac ca să cumpere un ac nou.

După tratament, patru din cei șase frați au fost depistați cu virusul HIV, iar doi dintre aceștia au și murit.

Un alt părinte ai cărui copii au fost infectați cu virusul după ce au fost tratați de Ganghro, a declarat pentru Reuters că pediatrul a folosit aceeași perfuzie la 50 de copii, fără să schimbe acul.

Refolosirea seringilor de către medici este o practică des întâlnită în unitățile medicale din Ratodero, în timp ce stomatologii folosesc unelte nesterilizate, notează New York Times.

Aproximativ 600.000 de medici necalificați lucrează în unitățile medicale din Pakistan, iar în ultima vreme, Guvernul a închis mai multe clinici și bănci de sânge care operau ilegal și refoloseau seringile.

Începând cu anii 1980, aproximativ 77 de milioane de persoane s-au infectat cu HIV, iar mai mult de 34 de milioane și-au pierdut viața.