Studiu: Bebelușii par să aibă un simț înnăscut al dreptății

Studiu: Bebelușii par să aibă un simț înnăscut al dreptății

-
//
08.02.2017

Un nou studiu, publicat în jurnalul "Nature Human Behaviour", ne arată că bebelușii au capacitatea de a înțelege și diferenția între cine este victimă și cine este criminal, în anumite situații.

Studiu: Bebelușii par să aibă un simț înnăscut al dreptății

Pentru a afla dacă aceste reacții comportamentale sunt într-adevăr reale, cercetătorii de la Universitatea Kyoto au arătat copii cu vârsta cuprinsă între șase și opt luni care expun un comportament agresiv la adresa lucrurilor nejuste. Ca să nu ne pripim în judecăți, oamenii de știință nu i-au expus pe aceștia unor imagini violente sau nefaste, ci s-au folosit de un joc video cu personaje asemănătoare celor din jocurile Pac-Man, conform IflScience, citat de playtech.ro.

Unul dintre personaje impersona un bătăuș care avea rolul principal de a stresa "victima", care încearcă să fugă din calea sa, iar cel de-al treilea membru intervenea câteodată pentru a proteja victima, fie în mod intenționat, fie accidental.

Copiii au fost expuși mai multor situații, iar răspunsurile lor au fost documentate de cercetători. Din cauza vârstelor foarte mici, copiii nu au putut fi intervievați, așa că oamenii de știință nu ne pot oferi prea multe informații care să explice comportamentul sau senzațiile bebelușilor. Cu toate acestea, există mici semnale sau gesturi care ar putea să ne indice emoțiile acestora, așa că s-a acordat o atenție deosebită mișcărilor ochilor și privirii copiilor.

La finalul fiecărui clip, acestora li s-au arătat trei imagini, fiecare dintre acestea încorporând unul dintre cei trei protagoniști ai filmulețului, și au fost "rugați" să aleagă una dintre acestea.

Copiii care au vârste atât de fragede nu pot înțelege concepte precum cel de om rău, erou,  sau nuanțe cu privire la dezvoltarea caracterului unuia dintre jucători. La această vârstă tot ceea ce vor să știe este dacă ceva este comestibil, strălucitor sau neamenințător. Cu acest lucru în minte, studiul ne-a arătat că toți bebelușii au preferat personajele din filmulețele în care victima era protejată de nedreptăți.

În cazul copiilor mai mici, aceștia au fost atrași de clipurile în care victima era protejată prin intervenția intenționată sau accidentală a unui alt terț, iar copiii mai mari au preferat momentele în care salvarea a rezultat în urma unei intervenții intenționate a cuiva.

Acest studiu ne arată că simțul dreptății se naște de la vârste foarte fragede. Astfel, bebelușii pot avea o foarte bună înțelegere a ceea ce e just și preferă momentele în care persoana vulnerabilă este salvată.

Sursa: publika.md