mamaplus

Spitalele din Republica Moldova activează în regim special, după ce a fost declarată epidemie de gripă

-
//
21.02.2020

Spitalele din Republica Moldova activează în regim special, după ce a fost declarată epidemie de gripă. Numărul pacienților a crescut considerabil, așa că doar cei în stare gravă sunt internați. Totodată, medicii de familie sunt obligați să poarte măști tot timpul.

Accesul în spitale este restricționat, după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor de gripă a crescut continuu. Doar cei în stare gravă și femeile însărcinate sunt internate. 

„Tratamentul în general se efectuează la domiciliu, efectuăm tratamentul în condiții de laborator, sub supravegherea medicului de familie, copiii sunt la fel tratați la domiciliu, doar în cazurile grave recomandăm internarea copiilor. Gravidele sunt obligatoriu internate în staționar”, a declarat Elena Condrea, medic de familie.

Personalul medical și vizitatorii sunt obligați să poarte măști, mănuși și halate pentru a se proteja de viruși.

„Lucrul se efectuează cu măști, schimbate la fiecare oră, pacienții care intră, li se oferă măști din instituție”, a precizat medicul.

Pentru a evita îmbolnăvirile, doctorii vă recomandă să vă adresați la medic la apariția primelor simptome, persoanele infectate să fie izolate la domiciliu, iar în caz că starea pacientului se agravează, acesta să fie internat în spital.

O mamă a spus că fiul ei a avut gripă o săptămână, iar medicamentele antivirale nu i-au ajutat.

„Noi deja de doi ani nu am fost bolnavi, însă acum a ajuns și la noi. Am început cu antivirale, însă nu au dat niciun efect și am trecut la antibiotic”, a povestit femeia. 

Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, de la începutul anului au fost înregistrate peste 6.600 de cazuri de gripă și alte circa 161 de mii de infecții virale ale căilor respiratorii, inclusiv la copii. Trei oameni au decedat din cauza gripei de la începutul sezonului rece.