mamaplus

Rujeola face ravagii. Care sunt cele mai afectate țări

-
//
05.03.2019

Tot mai mulți bolnavi de rujeolă în întreaga lume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii vine un semnal de alarmă. Potrivit unui studiu al OMS, în top trei cele mai afectate ţări de această maladie sunt Filipine, Brazilia şi Ucraina.

 

mamaplus

În Europa, numărul persoanelor afectate anul trecut a fost cel mai mare din ultimii zece ani. S-au îmbolnăvit peste 82 de mii de oameni, majoritatea nevaccinaţi.

În Ucraina, au fost înregistrate 12 mii de cazuri la 1 milion de oameni. Zilnic, în ţara vecină se îmbolnăveau de rujeolă circa 100 de persoane.

Cifrele au alertat şi specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică din Chişinău. Aceştia spun că din cauza focarului din Ucraina, şi în ţara noastră a fost înregistrat un număr mare de îmbolnăviri cu această maladie. Pentru prima dată în ultimii trei ani, au fost depistate 340 de cazuri de rujeolă.

"Majoritatea cazurilor au fost înregistrate într-o tabără din Morenii Noi, de unde au pornit toate cazurile. A fost un copil venit din Ucraina între ei, bolnav de rujeolă. Din toate cazurile de rujeolă pe care le-am avut 96 de procente din copii, nu sunt vaccinaţi", a spus medicul epidemiolog, Larisa Țurcan.

Şi în acest an au fost înregistrate deja patru cazuri. Este vorba despre un medic în vârstă de 40 de ani care a intrat în contact cu un pacient infectat. Alte două persoane au luat virusul când au mers în vacanţă la Bukovel, Ucraina, iar cel de-al patrulea pacient este un copil de şase ani din Ocniţa.

Niciunul dintre aceştia nu erau vaccinaţi. Astfel medicii revin cu un apel către părinţi să-şi imunizeze copiii.

"Primele trei zile nu se diferă de o viroză. Este asemănătoare unei infecţii respiratorii acute. În interiorul guriţii copilului, la nivelul molarilor apar nişte pete mici. A treia a patra zi apar erupţii. Toate erupţiile cu febră, trebuie să ducă mămica la medic neapăreat", a spus pediatrul Alla Chichicea.

În ţara noastră, rata de vaccinare este de 80%. Părinţii care şi-au imunizat copiii, inclusiv împotriva acestei maladii, spun că nu regretă alegerea făcută. 

"E multă informaţie în internet care spune că nu trebuie să facem. Cunosc şi mame care consideră că nu trebuie să-şi vaccineze copiii. Ţin copiii acasă, nu-i duc la grădiniţă, eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Dacă copilul este vaccinat, o sută de procente este protejat de o boală oarecare."

"Eu sunt pentru vaccinare. Consider că merită de făcut pentru că asta păzeşte sănătatea copilului."

Rujeola este o boală contagioasă, extrem de periculoasă. Se răspândeşte pe calea aerului şi afectează tractul respirator.

Sursa: publika.md