mamaplus

Reguli de siguranță pentru elevi în vacanța de vară. Sfaturi utile pentru părinți

-
//
31.05.2020

Părinții sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită copiilor pe durata vacanței de vară și să le identifice ocupații utile. Totodată, oamenii legii îi îndeamnă pe elevi să respecte regulile de circulație, să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate, unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport sau curți. Copiii sunt atenționați să nu se joace cu focul, iar dacă merg la scăldat, doar în prezența unui însoțitor adult.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis o circulară cu privire la informarea de către cadrele didactice a copiilor și părinților cu privire la securitatea și regulile de protecție pe durata vacanței. 

Secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu, a declarat că fiecare diriginte este rugat să organizeze online sau să transmită informație utilă părinților și elevilor, prin care să-i atenționeze referitor la măsurile de protecție a copiilor.

„Mizăm foarte mult pe responsabilitate părinților, să monitorizeze copiii, să-i implice în lectură, în activități de recuperare. Desigur, și plimbări în are liber, dar să-i supravegheze, pentru a evita cazuri nefericite, precum a fost cel de la Hâncești (unde un copil de 6 ani a fost găsit mort în toaleta din curte, n.r.)”, a mai spus Natalia Grîu.

Copiii sunt atenționați să traverseze strada numai pe trecerea de pietoni și doar la culoarea verde a semaforului. Copiii nu trebuie să primească nimic de la persoane necunoscute. În drumeții, este indicat să nu să se îndepărteze de grup sau de persoana adultă care îi însoțește.

O altă recomandare este spălarea pe mâini înainte de masă, pentru a evita infecțiile și bolile „mâinilor murdare”. Mai ales vara este necesar să se spele frecvent pe mâini. Și hidratarea este foarte importantă. În timpul plimbărilor este indicată purtarea unei sticle cu apă. Este recomandat consumul de fructe şi legume proaspete.