mamaplus.md

Rechizitele anchetei în cazul din satul Flocoasa, în care trei copii au murit intoxicați

-
//
07.11.2018

Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a examina circumstanțele și asistența medicală acordată persoanelor intoxicate, soldate cu deces, în satul Flocoasa, raionul Cantemir, a prezentat rezultatele anchetei.

mamaplus.md

Astfel, Comisia a constatat că cazul de deces a copiilor a survenit în urma intoxicației grave pe cale inhalatorie cu insecticidul organofosforic Valsafid, extrem de toxic, din clasa I de toxicitate. Utilizarea preparatului Valsafid a fost realizată de către persoane neautorizare și neinstruite.

La fel, Comisia a depistat că în fișele de solicitare, anamneza epidemiologică este incompletă cu referire la descrierea numărului și a maselor vomitante, a alimentelor consumate în ajun și colectarea maselor vomitante. SAMUP nu a respectat cerințele ordinului Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vizând regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etapa de prespital.

La etapa de staționar, volumul de asistență medicală de urgență au fost coordonate cu specialiștii de profil ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale iar măsurile organizatorice întreprinse de tratament în condițiile Centrelor Specializate au fost corecte.

În acest context, Comisia a prezentat un șir de recomandări, precum:

  • Efectuarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a unei cercetări interne a cazului, cu întreprinderea măsurilor de rigoare inclusiv interzicerea activităţilor de fumegare cu preparate toxice în încăperi neamenajate din preajma locuinţelor fără a ţine cont de regulile de utilizare a acestor produse;
  • Finalizarea cercetării și transmiterea dosarului procuraturii generale cu propunerea de a fi traşi la răspundere persoanele care se fac vinovate de tragedie; - Organizarea unei conferințe clinico-anatomice pentru discutarea cazurilor de deces în Instituțiile nominalizate, cu implicarea în calitate de reprezentanți a specialiștilor principali ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a medicilor legiști.
  • Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor să organizeze, de comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a unor activități de informare, de profilaxie și neadmitere a intoxicațiilor cu pesticide și insecticide utilizate în sectorul agricol din localitățile rurale.
  • Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească să asigure îndeplinirea prevederilor anexei nr.4 al ordinului MS, nr 85 din 30.03.2009 privind regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etap de prespital.

Sursa: publika.md