Raioanele cu cele mai multe cazuri de cancer

Raioanele cu cele mai multe cazuri de cancer

-
//
17.08.2017

Anual cancerul își face loc în corpurile a mii de moldoveni, schimbîndu-le complet viața. O mare parte dintre ei pierd lupta cu boala necruțătoare.

Raioanele cu cele mai multe cazuri de cancer

Datele Centrului Național de Management în Sănătate arată că de la an la an tot mai mulți moldoveni dezvoltă cancer. Astfel, anul trecut au fost diagnosticate cu diverse tumori maligne 15.700 de persoane. Din  păcate, cifra este mai mare cu peste 800 în comparație cu anul 2015.

Cele mai multe cazuri noi de cancer au fost diagnosticate anul trecut în raionul Ștefan Vodă. Potrivit statisticilor, 82 de persoane la 10.000 de locuitori au aflat că au cancer. Această cifră este un criteriu standard după care se raportează cazurile. În cifre absolute înseamnă că aproape 600 de persoane au primit diagnosticul crunt. Numărul de cazuri noi este dublu față de 2015.

Pe locul doi se plasează raionul Florești, unde anul trecut 54,1 de oameni la 10.000 de locuitori au fost diagnosticați cu cancer. În cifre absolute este vorba despre 472 de persoane. Nici la Sîngerei lucrurile nu stau mai bine. 53,9 moldoveni din 10.000 de locuitori au fost diagnosticați cu cancer. Mai exact, vorbim de 496 de persoane.

Mai multe șanse pentru bolnavii cu cancer, hepatită și HIV. 8 medicamente noi au fost aprobate pentru introducere pe piață

Pe locul patru se plasează raionul Comrat – cu 51 persoane la 10.000 de locuitori au aflat că au cancer în 2016, adică 368 de persoane, cu 80 mai multe decît în 2015. În raionul Ceadîr-Lunga 288 de persoane au primit cruntul diagnostic.

Pe locul 6 se află raionul Anenii-Noi, unde anul trecut 43 de persoane din 10.000 au descoperit că au cancer. În cifre absolute vorbim de 358 de persoane, cu 60 persoane mai multe decît în 2015. Boala este răspîndită și în raionul Edineț, unde 40 persoane la 10.000 de locuitori au fost identificați cu diverse tumori, adică 322 de persoane.

Următoarele raioane care sînt situate în topul celor unde au fost depistați cu tumori cei mai mulți moldoveni sînt Dubăsari, Rezina și Strășeni. Acestea au înregistrat în medic 30 de cazuri de cancer la 10.000 de locuitori.

De cealaltă parte, raionul care a înregistrat cel mai mic număr de peroane bolnave cu cancer, raportat la 10.000 de locuitori, este Taraclia.

Datele raportului „Sănătatea Publică în Moldova 2016” mai arată că anul trecut, în raionul Comrat s-au diagnosticat cei mai mult copii cu diverse tumori. Este vorba de 13 copii la 10.000 de locuitori, adică 19 cazuri. Aproape același număr de copii au fost diagnosticați cu tumori Strășeni, Ceadîr-Lunga și Briceni.

Am încercat să aflăm de la specialiștii în medicina de familie din raionul Ștefan-Vodă, de ce într-un singur an a crescut dublu moldovenilor cu cancer.

„Nu am văzut raportul, dar nu s-a întîmplat nimic ieșit din comun anul trecut în raion. Așa s-a întîmplat că raionul Ștefan Vodă e pe primul loc... În satele Brezoaia și Copceac se înregistrează cele mai multe cazuri de cancer de mai mulți ani. Am încercat să documentez subiectul și am aflat că în acele regiuni a fost un depozit mare de pesticide. Acesta a fost evacuat acum aproape opt ani, dar eu cred că efectele degajării acestor substanțe chimice se resimt și acum”, a spus Mariana Haret, șefa Centrului de Sănătate din raionul Ștefan Vodă.

În Moldova, la fiecare două zile o femeie moare de cancer de col uterin. Ginecologii moldoveni sînt învățați cum să prevină mai eficient boala

Specialista susține că instituția dispune de instrumentele necesare pentru depistarea cancerului de col uterin, pentru colectarea citologiei, de colposcop, inclusiv un medic specializat pentru aceste investigații. „Avem și aparat care face ultrasonografie la toate organele”, a adăugat aceasta. Totuși, pentru efectuarea unuei colonoscopii oamenii trebuie să ajungă tocmai la Chișinău, la Institutul Oncologic.

Cancerul, depistat mult prea tîrziu

Datele statistice mai arată că în total în Moldova, anul trecut au fost la evidență 77.650 de moldoveni care suferă de diverse tumori, cu 2.000 de persoane mai mult decît în 2015. Vom preciza că mai mulți specialiști în sănătate afirmă că bolile cancerigene întineresc. Motivul constă în modul de viață nesănătos, surmenajul, dar și lipsa activităților fizice.

Datele oficiale mai arată că tumorile ocupă locul doi printre principalele cauze de deces ale moldovenilor. Incidenţa și mortalitatea prin cancer sînt în continuă creştere şi, comparativ cu anul 1970, acestea s-au dublat. Tumorile sînt depistate tardiv în jumătate dintre cazuri, iar serviciile de tratament sînt concentrate, în special, în Municipiul Chișinău. Totodată, în țară, nu avem un Registru de Cancer funcţional, fapt care nu permite monitorizarea și evaluarea reală a îmbolnăvirilor. Datele statistice mai relevă că în spitalele din țară nu sînt suficienți specialiști pentru tratarea maladiei și nici dispozitive medicale necesare.

Potrivit ultimelor date statistice, cele mai diagnosticate tipuri de tumori maligne în Moldova sînt cancerul colorectal, mamar, pulmonar, gastric, de prostată şi cervical.

Sursa: e-sanatate.md