Prunci înlocuiți la naștere la spitalul din Călărași

Prunci înlocuiți la naștere la spitalul din Călărași

-
//
30.06.2017

Dacă pînă acum ai auzit de astfel de cazuri doar în filme, află că se pot întîmpla și în țara noastră.

Prunci înlocuiți la naștere la spitalul din Călărași

Mai exact, este vorba de doi băieți - Andrei și Tudor - care, la naștere au fost schimbați și, respectiv, timp de 16 ani au trăit în familii care nu erau ale lor.

Confotm e-sanatate.md, întîmplarea a avut loc la Spitalul Raional Călărași, al cărui personal, pe 21 aprilie 1992, au schimbat soarta a două familii - Bulmaga și Spînu. 

Astfel, Victoria Bulmaga născuse în acea zi un copil de 4,300 kg, iar la externare, în acte era indicat că avea doar 3,250 kg şi cîțiva centimetri mai puțin. Și în documentul eliberat Mariei Spînu, celalaltă mama căreia i-a fost schimbat copilul, a fost atestată o corectare: inițial greutatea copilului născut de ea era de 3,200 kg, iar la externare - de 4,200 kg.

Ca urmare a acestei imprudențe, Tudor, care era copilul biologic al familiei Bulmaga, a crescut în familia Spînu, iar celălalt băiat – Andrei, și el profund afectat de cele întîmplate, a crescut în familia Bulmaga.

Acest fapt a avut un puternic impact asupra lui Tudor, care a și acționat, în 2010, spitalul în judecată. Băiatul și-a trăit copilăria lîngă un tată violent care își bătea soția, acuzînd-o de infidelitate, întrucît Tudor nu-i semăna nici lui, nici rudelor. După moartea lui, Tudor a plecat în străinătate, fiind respins de rude.

„Nu vreau să răscolesc din nou aceste amintiri. E foarte dureros și este inutil. După atîtea suferințe și atîția ani de judecată n-am obținut nimic”, a spus Tudor.

În străinătate a și aflat despre faptul că el era, de fapt, fiul cuplului Bulmaga, care l-a și sunat pentru a-l anunța despre acest lucru. Aceștia au început să-și pună mai multe întrebări cînd i-au făcut pașaportul copilului lor, Andrei. Au văzut că grupa de sînge nu coincide, așa că au căutat mai multe informații la spital. Au aflat de Tudor după ce au solicitat informații despre copiii care s-au născut în aceeași zi la aceeași maternitate.

Mai multe seturi de teste, printre care și unul ADN făcut la Londra, a confirmat substituția de copii, notează sursa citată.

Acum Spitalul Raional Călărași urmează să fie vizat într-o hotărîre a CEDO, pentru că, în prima istanță, familiei Bulmaga i s-a acordat un prejudiciu de 50.000 de lei, deși au cerut 300.000. Ultima hotărîre a CSJ a fost publicată recent, după ce un complet al înaltei Curți a respins apelul lui Tudor Bulmaga.

„Familia a mers mai departe la Curtea Europeană, pentru că nu este de acord cu suma 50.000 de lei care urma să fie achitată din partea spitalului”, a spus Silvia Bobescu, directoarea instituției medicale.

De menționat este și faptul că lucrătorii medicali au negat anterior orice posibilitate de substituție, apoi au dat vina pe părinți, spunînd că aceștia ar fi fost interesați în schimbarea copiilor. 

Sursa: e-sanatate.md