mamaplus

Procesul de înregistrare a nașterii copilului se digitalizează

-
//
22.01.2020

Noul mecanism urmează să fie aplicat începând cu ianuarie 2020. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe a Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, convocată la Guvern.

Premierul Ion Chicu a solicitat structurilor de ramură să conlucreze pentru a realiza activitățile necesare pentru punerea în aplicare a modului de înregistrare electronică a nașterii copilului. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urmează să monitorizeze transmiterea informațiilor necesare de la instituțiile medico-sanitare către Agenția Servicii Publice.

Premierul Ion Chicu s-a arătat îngrijorat de situația criminogenă cu implicarea minorilor.

„Nu este dimineață în care să nu aflu despre cazuri grave întâmplate în decursul ultimelor 24 de ore – mai multe dintre ele implică copii. Culegem roadele involuției din ultimele decenii. Mulți copii au rămas în afara educației, cu un singur părinte sau cu bunicii. Cred că școala trebuie readusă și implicată mult mai mult în procesul de educație a copiilor”, a declarat Ion Chicu.

La ședință, de asemenea, a fost prezentat raportul de evaluare privind implementarea Programului de dezvoltare a educației incluzive pentru 2011-2020. 

În context, Consiliul a decis includerea unui capitol, dedicat educației incluzive, cu măsuri concrete, în proiectul strategiei „Educație 2030” și a unui Plan de acțiuni în acest scop.

Reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Desiree Monique Jongsma, a salutat progresele înregistrate în procesul de dezvoltare a educației incluzive. Totodată, a reiterat angajamentul instituției pe care o reprezintă în promovarea, urmărirea și realizarea tuturor ideilor din foaia de parcurs.

Consiliului urmează să prezinte în termen de zece zile propunerile de subiecte pentru Planul de activitate al CNPDC pentru anul 2020.