mamaplus

În prima zi de primăvară moldovenii fac schimb de mărţişoare

-
//
01.03.2019

Primăvara începe cu un tradiţional mărţişor, simbolul primăverii. Unii oameni spun că nu-și pot imagina începutul primăverii fără mărțișoare.

 

mamaplus

Mărţişorul este un obicei întâlnit la moldoveni, români, bulgari şi macedoneni. Potrivit tradiției, el se poartă până la finele lunii martie. După aceea, se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să aducă noroc în viaţă şi belşug. 

Încă din antichitate, mărţişorul, care este simbol al primăverii, se dăruia persoanelor dragi. Una dintre cele mai frumoase legende despre mărţişor este cea a voinicului care a salvat Soarele.

Istoria îşi are originea încă de pe timpul dacilor şi romanilor. Pe vremuri, Soarele lua chipul unui tânăr frumos şi cobora în sate. Zmeul a răpit Soarele şi l-a întemniţat. Un tânăr a plecat să salveze astrul pentru a readuce bucuria oamenilor. Când a găsit castelul zmeului, voinicul l-a provocat la luptă pe cel care a răpit Soarele. Rănit şi slăbit de puteri, viteazul l-a eliberat din temniţă. Soarele s-a ridicat pe cer, natura a reînviat şi oamenii s-au bucurat.

Însă tânărul n-a mai văzut primăvara. Sângele din răni s-a scurs pe zăpadă, iar unde se topea zăpada, apăreau ghioceii, vestitorii primăverii. De atunci, fetele împletesc două fire: unul alb şi altul roşu. Albul simbolizează puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii, iar culoarea roşie - dragostea pentru frumos şi curajul voinicului.

Sursa: publika.md