mamaplus

Persoanele HIV pozitive din Moldova obțin acces la serviciile de fertilizare in vitro

-
//
30.01.2020

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a semnat un ordin prin care scoate interdicția pentru fertilizarea in vitro pe care o aveau până acum femeile și bărbații cu HIV.

Asociația „Inițiativa Pozitivă” menționează că interdicția respectivă are rădăcini într-o perioadă când nu existau metode eficiente de tratament și de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil. Problema a fost relevată în anul 2018, în cadrul analizei legislației naționale în domeniul HIV. În 2019 și organizația non-guvernamentală „Mamele pentru viață” a comunicat publicului larg despre un caz când unei femei HIV pozitive i-a fost refuzat serviciul de fertilizare in vitro.

Cele două organizații s-au adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, unde, în luna decembrie 2019, a fost creat un grup de lucru care a elaborat amendamentele necesare. Ca rezultat, acest serviciu (fertilizarea in vitro) este deja accesibil, fără discriminare, și persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova.

„Femeile care trăiesc cu HIV, pe lângă toate fricile legate de statutul lor, trec și printr-un proces complicat de autostigmatizare, iar faptul că sistemul medical din Moldova nu este întotdeauna de partea lor și încearcă să le ia șansa de a avea copii, nu le ajută deloc”, menționează președinta asociației „Mamele pentru viață”, Irina Belevțova.

În Republica Moldova, conform estimărilor Centrului Sănătatea Reproducerii și Genetica Medicală, 20% din numărul total de cupluri de vârstă reproductivă suferă de o formă sau alta de infertilitate. Pentru 2,5% dintre femei fertilizarea in vitro poate fi singura posibilitate de a mai avea copii.