mamaplus

Părinții aflați peste hotare vor putea delega parțial responsabilitatea de creștere a copilului unui custode

-
//
10.03.2020

Un proiect de lege în acest sens a fost examinat și adoptat marți, în prima lectură, de către deputați. Potrivit modificărilor, părinții, aflați temporar într-o altă localitate din țară sau peste hotare vor putea să delege parțial responsabilitatea pentru creșterea și îngrijirea copilului, unui custode, prin depunerea unei cereri la autoritatea tutelară locală. Totodată, părinții rămân a fi reprezentanți legali ai copilului, iar custodele îndeplinește funcțiile de responsabil legal.

Potrivit datelor oficiale, pentru 12 541 din cei 37 866 de copii al căror părinte sau ambii părinți sunt plecați peste hotare a fost instituită tutela/curatela de către autoritățile tutelare/locale. Astfel, aproximativ 25 000 de copii al căror părinte sau ambii părinți sunt plecați peste hotare nu au o formă de protecție instituită de persoanele în grija cărora se află.

Alte reglementări ale proiectului modifică regimul juridic al adopției care urmează a fi racordate la situația în domeniul adopțiilor naționale și internaționale, în special, cu privire la posibilitatea adopției internaționale a copiilor cu nevoi speciale, disponibilitatea datelor privind copiii adoptabili și procedurile judiciare de încuviințare a adopției.