mamaplus

Pacienții care vin la Chișinău pentru a face chimioterapie vor primi înapoi banii cheltuiți pentru transport

-
//
19.02.2020

Pacienții care fac chimioterapie la Institutul Oncologic vor primi înapoi banii cheltuiți pentru transport. Tot ce trebuie să facă este ca după ședința de chimioterapie să prezinte la contabilitatea instituției biletul de transport.

Anunțul a fost făcut de șefa Direcției Asistență Medicală Primară, Urgenta şi Comunitară din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc.

„Pacientul va trebui să prezinte la Institutul Oncologic tichetul tur-retur de la transportul public. La prezentarea tichetului, pacientul va primi banii înapoi. Compania Națională de Asigurări în Medicină va pune la dispoziția Institutului Oncologic o linie separate anume pentru aceste cheltuieli care vor fi făcute pentru întoarcerea banilor pacienților”, a declarat Tatiana Zatîc.

Un mecanism similar funcționează și în cazul altor categorii de pacienți, spun autoritățile.

„Acest mecanism funcționează deja în cazul pacienților care merg la hemodializă și mai sunt astfel de servicii și pentru pacienții cu tuberculoză, care beneficiază nu doar de asigurarea transportului, ci și de pachete cu mâncare”, adaugă șefa Direcției Asistență Medicală Primară, Urgenta şi Comunitară din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc.

De menționat este că mecanismul de compensare a cheltuielilor de transport pentru pacienții care efectuează în condiții de ambulatoriu servicii de chimioterapie a fost schimbat odată cu modificările aduse la Programul Unic al asigurării obligatorii de asistență medical.