Ouăle de dinozaur, relicvele vieții preistorice

Ouăle de dinozaur, relicvele vieții preistorice

-
//
23.06.2016

Ouăle de dinozaur, relicvele vieții preistorice

La fel ca reptilele din zilele noastre, dinozaurii se înmulțeau depunând ouă. Însă din interiorul celulei calcaroase nu ieșea un pui sau o șopârlă, ci un mic dinozaur cu solzi și dinți. Ouăle de dinozaur au fascinat dintotdeauna savanții, deoarece studiindu-le, oamenii de știință înțelegeau comportamentul și modul de viață al acestor animale fascinante.

Ouăle de dinozaur, relicvele vieții preistorice

Primele ouă au fost descoperite în anul 1859 în Franța și aparțineau unui Hypselosaurus, specie de dinozaur erbivor. În general, dimensiunea ouălor de dinozaur variază și pot depăși 1 metru în lungime. Forma este, de obicei, rotundă sau alungită. Cele mai multe ouă au fost găsite deocamdată în Spania, China și Republica Cecenă. Cojile preistorice mai sunt depistate și astăzi de către savanți sau întâmplător, de locuitorii regiunii. De exemplu, anul trecut, un cuib de 43 de ouă de dinozaur fosilizate a fost descoperit de muncitorii care lucrează la construirea unui drum din oraşul Heyuan, în sudul Chinei. Ouăle au fost adăugate unei colecţii deja impresionante de fosile descoperite anterior în regiunea acestui oraş din China. Muzeul fosilelor de dinozaur din Heyuan este deţinătorul unui record mondial, din 2004, pentru cea mai mare colecţie de ouă de dinozaur din lume, de tocmai 10.008 ouă.

Primul cuib amenajat de un dinozaur a fost descoperit mai târziu, în 1923, în deșertul Gobi din Asia centrală. De regulă, cuiburile acestor ființe uimitoare reprezintă niște gropi în pământ cu o adâncitură în mijloc. Acolo, femela depunea ouăle și pentru a le încălzi, se așeza deasupra cuibului. Ouăle erau aranjate în interiorul adânciturii în rând sau pe cerc. În anul 2010, o echipă de savanți din SUA și Argentina au prezentat dovezi, potrivit cărora dinozaurii își făceau cuiburile în apropierea apelor geotermale, pentru a asigura, în acest fel, o temperatură potrivită ouălor.

Ouăle de dinozaur, relicvele vieții preistorice

Oamenii de știință au reușit deja să demonstreze că dinozaurii au avut instinctul de a-și proteja viitorii pui. Aceste vietăți miraculoase nu-și părăseau cuibul până puii de dinozaurii nu erau gata să facă față vieții pe cont propriu.

Acum, copilul tău are ocazia să vadă ouă de dinozaur adevărate! Până pe 26 iunie, în incinta Shopping MallDova are loc expoziția „Jurassic Mall”, eveniment destinat celor mai misterioase animale care au existat vreodată. Veniți împreună la Shopping MallDova și copilul tău va căuta fosile, va admira scheletul unui dinozaur și va descoperi meseria de paleontolog. 

Ouăle de dinozaur, relicvele vieții preistorice