mamaplus

Neregulile din școli și grădinițe nu se mai termină niciodată. Ce au depistat inspectorii

-
//
19.02.2020

În școlile și grădinițele din țară continuă să fie înregistrate nereguli în asigurarea alimentației copiilor. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a prezentat astăzi rezultatele controalelor efectuate anul trecut. Autoritățile propun ca achizițiile de produse alimentare să fie efectuate centralizat, cel puțin în municipiul Chișinău.

”Vorbim despre pește congelat. Se contractează livrarea produsului ca condiție este conținutul de gheață să nu depășească 2%. În realitate, pe ambalaj depistăm 30%. Dacă facem analiza de laborator, cred că o să fie și mai mult”, a spus Roman Vengher, șeful diviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor din municipiul Chișinău.

Inspectorii au mai constatat că în 52 de instituții de învățământ din municipiu, blocurile alimentare necesită reparație. O altă problemă vizează personalul necalificat. Inspectorii au constat și cazuri când nu sunt respectate prevederile contractuale, iar agenții economici livrează alte produse decât cele menționate în documente. Mai mult, prețurile de achiziție a produselor sunt mult mai mari decât în magazine.

„Am găsit kilogramul de unt, în unele localități îndepărtate de centrele raionale, de peste 100 de lei, kilogramul de carne de pui de peste 100 de lei, cantitatea produselor făinoase, diferite paste este de peste 140%. Atunci despre ce fel de meniu vorbim și despre ce fel de competiție?”, a precizat Valentin Crudu, reprezentantul Ministerului Educației.

O soluție pentru problema alimentației în școlile din municipiul Chișinău ar putea fi centralizarea achizițiilor produselor alimentare.

”Nu se va ocupa Direcția generală Educație, Tineret și Sport de organizarea proceselor de achiziție și procurare, nici direcțiile de sector, nici instituțiile de învățământ pentru că aceste activități sunt absolut străine sistemului educațional. Dar să avem fie o direcție, fie o agenție municipală de achiziție a produselor alimentare, nealimentare”, a precizat Angela Cutasevici viceprimar de Chișinău.  

În Republica Moldova sunt aproape 1220 de instituții de învățământ primar și secundar și circa 1480 de grădinițe.