În Moldova vor fi lansate servicii de telemedicină

În Moldova vor fi lansate servicii de telemedicină

-
//
06.02.2014

În Moldova vor fi lansate servicii de telemedicină

Începând din acest an, Ministerul Sănătății îşi pune drept scop, lansarea serviciilor de telemedicină. Şeful serviciului " e - transformare» Alexandru Rosioru a menţionat că acest serviciu include examinarea de la distanță a pacienților, crearea unei baze de date cu fotografii și clipuri video cu  proceduri chirurgicale complexe, precum și altele.

Unul dintre serviciile majore a telemedicinei va fi studiul pacientilor, la distanță cu ajutorul unui calculator, acolo unde va există o astfel de oportunitate. Pacientul va trebui să vizitetze  centrul de sănătate comunitar, şi acolo va putea fi consultat  printr- o camera web de medicul său din centrul raional. Până în prezent, aproape jumătate din centrele de sănătate din țară au echipamente moderne, care permit introducerea acestui.

Datorita tehnologiei moderne, medicii din orice colţ al ţării, vor avea acces către baza de date cu imagini de la interventiile chirurgicale sau nasterile complicate.

Serviciile de telemedicină vor fi introduse treptat în următorii șase ani. Implimentarea şi punerea în practică a acestor servicii va costa aproximativ 70 de milioane de lei.