mamaplus

În Moldova, săptămânal moare o victimă a violenței în familie

-
//
15.03.2019

Poliția Națională vine cu statistici cutremurătoare. Potrivit oamenilor legii, în Moldova săptămânal moare o victimă a violenței în familie.

mamaplus

De doi ani, polițiștii spun că au o măsură eficientă de intervenție – aplicarea ordinului de restricție de urgență, care presupune înlăturarea imediată a agresorului din locuința familiei respective.

„Polițistul este instruit, are un chestionar, o grilă de evaluare, vine la fața locului la solicitarea victimei sau a persoanei care a solicitat ajutorul poliției. Dacă punctajul maxim al riscului prevalează și se stabilește că agresorul trebuie înlăturat, este emis ordinul de restricție de urgență și agresorul este imediat înlăturat din familie. Este o decizie imediată, nu este birocrație, victima nu trăiește în același mediu cu agresorul. Termenul maxim pentru care măsura poate fi aplicată, de zece zile, este perioada în care persoana trebuie să înțeleagă ce a comis. Dacă încalcă termenul, se pornește o procedură contravențională și este sancționat, poate fi aplicat și arestul”, a declarat șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc.

În 2018, au fost eliberate 3.877 de ordine de restricție de urgență, dintre care doar 11% au fost încălcate. În prezent, la evidența poliției sunt 4.243 de agresori, dintre care 5% sunt femei. Potrivit oamenilor legii, cele mai multe cazuri de violență în familie sunt înregistrate la Ialoveni, Bălți și Orhei, scrie agora.

„Cauzele violenței sunt stereotipurile în primul rând. Foarte multe femei rabdă violența de dragul copiilor. Dar acesta e cel mai mare risc, pentru că, ulterior, copiii preiau comportamentul agresiv. Acest fapt este deja demonstrat. Femeile se adresează tardiv, fiindcă se tem să fie blamate, încă nu au încredere în toate instituțiile statului. Agresorul de foarte multe ori este prieten fie cu asistentul social, fie cu polițistul, fie cu primarul. Femeile au nevoie de consultația psihologului, de încurajare”, a menționat specialistul Asociației împotriva violenței „Casa Mărioarei”, Veronica Cernat.

Datele IGP mai arată că, anual, 4-5 persoane decid să-și pună capăt zilelor din cauza violenței în familie. Zilnic, poliția înregistrează peste 60 de înștiințări cu diverse elemente ale violenței în familie.

Sursa: tvc.md