Moldova: Doar jumătate dintre copiii până la 7 ani consumă zilnic fructe şi legume

Moldova: Doar jumătate dintre copiii până la 7 ani consumă zilnic fructe şi legume

-
//
04.12.2013

În Republica Moldova, doar 50 la suta dintre copiii cu vârsta de până la 7 ani consumă zilnic fructe şi legume. Potrivit experţilor nutriţionişti de la Ministerul Sănătăţii, tara noastra se confruntă cu deficienţe nutriţionale, caracteristice ţărilor în curs de dezvoltare.

Potrivit datelor oficiale, 6 la suta dintre copiii până la 5 ani din Moldova au insuficienţă cronică de energie, iar a cincea parte suferă de anemie. Medicul-şef al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, Luminiţa Suveică, a declarant pentru IPN că aceste cifre sunt alarmante, iar in acest fel se poate ajunge la o generaţie bolnăvicioasă.

Potrivit doctorilor, un copil până la 7 ani trebuie zilnic să consume cel puţin un fruct şi o legumă. Pe când alimente care conţin în exces grăsimi, zahăr şi sare trebuie evitate.

Copiii care nu consumă zilnic fructe şi legume au dereglări de metabolism, ajung să sufere de obezitate, boli cardiovasculare, iar în ultima perioadă se atestă şi hipertensiunea arterială la copii. De cealaltă parte, copii care consumă zilnic fructe şi legume au o dezvoltare mai bună, sunt mai ageri si sunt mai capabili să însuşească obiectele.

edicii mai spun că problemele legate de alimentaţia copiilor apar pentru că adulţii nu le cultivă gustul pentru produsele sănătoase. Datele statistice mai arată că o treime dintre femeile de vârstă fertilă şi peste 40% din femeile gravide suferă de anemie. Unul din 3 copii suferă de deficienţă de iod, iar jumătatea din populaţia adultă este supraponderală sau chiar obeză.