mamaplus

Mii de femei din Moldova suferă de alcoolism. Majoritatea sunt foarte tinere

-
//
19.12.2019

Alcoolul provoacă peste 200 de afecţiuni, iar 46 de mii de moldoveni sunt dependenți de acest viciu, dintre care 7300 sunt femei. În ultima perioadă a crescut numărul tinerilor care consumă alcool, în special al fetelor. Rata mortalității în rândul acestora fiind de 11,5 la sută. În marea majoritate a cazurilor este vorba despre intoxicații. 

”Alcoolismul ca boală a întinerit, majoritatea pacienților înregistrați fiind de 32 şi 36 de ani. În Moldova, toate persoanele alcoolice, chiar și cele neasigurate, sunt tratate gratuit de către stat”, susține coordonatorul Programului național de control al alcoolului, Tudor Vasiliev. El a adăugat că statisticile arată că doar 30 la sută dintre pacienții care primesc tratament, reuşesc să renunţe la alcool.

“Alcoolul are mai multe efecte asupra organismului. Primul este toxic. Al doilea - imunosupresiv. Al treilea - cancerogen. Riscurile dezvoltării cancerelor mamare crește odată cu majorarea consumului de alcool pur. Al patrulea este efectul tetarogen, alcoolul contribuie la formarea malformațiilor la făt. La noi se consideră că șase pahare de vin sunt o normalitate, dar nu este așa. Alcoolul provoacă peste 200 de afecțiuni și maladii”, a adăugat Vasiliev.

În Republica Moldova, rata standardizată a mortalității cauzate de alcool este de 9 la sută. De asemenea, datele statistice arată că peste 20 la sută dintre moldoveni consumă alcool zilnic.