Mărturiile mamei care și-a pierdut acum trei ani fetița, dar și ale medicilor învinuiţi de malpraxis

Mărturiile mamei care și-a pierdut acum trei ani fetița, dar și ale medicilor învinuiţi de malpraxis

-
//
16.10.2017

Nu îşi mai poate strânge copilul în braţe, dar gândul că cei vinovaţi de moartea ei  îşi vor primi în curând  pedeapsa îi mai alină durerea. Natalia Ursu şi-a pierdut în 2014 fiica care avea doar patru ani după ce medicii i-au administrat un tratament greşit.

Mărturiile mamei care și-a pierdut acum trei ani fetița, dar și ale medicilor învinuiţi de malpraxis

Acum, dosarul medicilor învinuiţi de malpraxis se află pe masa judecătorilor din Dubăsari. Colega mea, Carolina Digori, a reuşit să vorbească cu câţiva dintre învinuiţi, dar şi cu mama victimei. 

Anii nu au alinat  durerea familiei Ursu, care şi-a pierdut copilul din neglijenţa medicilor. Chiar şi acum, femeia îşi aduce aminte cu durere de ultimele zile din viaţa copilului său. Mama ne-a povestit că micuţa avea febră şi a chemat în data de 31 iulie 2014 ambulanţa.

Sosit la faţa locului, medicul din cadrul Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă din Dubăsari a stabilit că micuţa are amigdalită. A doua zi, femeia a mers cu fetiţa  la medicul de familie din satul Pîrîta, raionul Dubăsari.

Acesta i-a spus mamei că a fost informată de medicul de pe ambulanţă despre diagnosticul stabilit şi, fără a o consulta, i-a prescris un tratament. Însă, în loc să se însănătoşească, copilul a început să se simtă mai rău. 

"Am ajuns acasă şi îi sun, doamna Liliana pe drum am observat că la fată după ureche se umflă, a zis că nu este nimic asta este infecţie şi o să treacă. Seara am fost la injecţie parcă puţin temperatura, dar deja a început să vomite şi starea se agrava", a spus mama Natalia Ursu.

video

În seara de 1 august, mama micuţei a chemat din nou ambulanţa de la Dubăsari. Aceştia însă ar fi tratato pe copilă cu indiferenţă.

"Au spus de ce ne-aţi chemat dacă temperatura este 37,3, dar eu în timpul celea i-am scăzut-o, îi dam medicamente, au întrebat de ce ne-aţi chemat. Eu deja gătisem geanta să ne ducem la spital că ea era în stare foarte gravă, iar ei au spus că noi cu aşa temperatură nu putem să te internăm", a mai adăugat mama Natalia Ursu.

Abia spre dimineaţă, când starea micuţei s-a agravat şi mai mult mama s-a văzut nevoită să mai apeleze încă o dată la cei de la ambulanţă. Medicii au transportat-o la Spitalul Raional din Criuleni, unde fetiţa a fost preluată de o echipă de medici.

Fetiţa s-a stins din viaţă pe patul Spitalului raional din Criuleni în data de 2 august 2014. Medicii au luptat pentru viaţa micuţei în jur de cinci ore, însă aceasta nu a mai rezistat. Nici până astăzi nu se cunoaşte cine se face vinovat de această tragedie.

În căutare de dreptate, Natalia Ursu a depus o plângere la poliţie, iar după trei ani de investigaţii, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor din Dubăsari. Niciunul dintre medici nu-şi recunoaşte vina.

"În data de 8 august 2014 a fost pornită o cauză penală pe numele a cinci medici în baza articolului 213. La moment au fost puşi sub învinuire cinci persoane", a menționat procurorul Vladimir Idriceanu.

Medicii, cercetaţi în acest dosar continuă să îşi desfăşoare activitatea. Primul care este pus sub învinuire, medicul de familie, nu a fost de găsit nici la locul de muncă, nici la telefon. Potrivit mamei, medicul evită să vorbească şi cu ea după acest incident.

Medicul de pe ambulanţă, cel care a refuzat spitalizarea micuţei ,este acum şeful Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Dubăsari. Acesta susţine că mama poartă o parte din vină, întrucât a lăsat copilul până dimineaţă acasă, chiar dacă a văzut că starea acestuia s-a agravat.

"Vome toată noaptea, de vreo 4-5 ori, slăbiciuni generale, scaune lichide. Bine dacă tu spui că ai avut vome noapte, cine naiba te-a ţinut pe tine să stai 10 ore. Noi nu putem ca serviciu să stăm la fiecare la pat", a precizat şeful Substaţiei Asistenţă Medicină Urgentă, Dubăsari, Pavel Mamulat.

Responsabilii din cadrul Spitalului raional din Criuleni susţin că fetiţa a ajuns la ei într-o stare extrem de gravă, iar şansele de supravieţuire erau foarte mici.

"Pacienta a fost adusă într-o stare extrem de gravă, şoc hipopolemic, de urgenţă i s-a acordat asistenţa medicială în secţia de internare şi imediat transferată în secţia de terapie intensivă. S-au format comisii la nivel de vicedirector medical", a afirmat directorul Spitalului Raional Criuleni, Nicolae Croitor.

Concluzia medicilor legişti a fost insuficienţă poliorganică, iar şansele de supravieţuire ale micuţei erau de cel mult 10 procente.

Mama fetiţei decedate, creşte acum doi copii, cel mare are trei ani şi jumătate, iar cel mic doar o săptămână. Chiar dacă are cu cine îşi alina durerea, femeia nu uită nici pentru o clipă de fiica pe care nu o mai are alături şi nu o mai poate strânge la piept.

"Era primul copil al nostru şi era cea mai iubită de toţi", a mai zis mama Natalia Ursu.

Prima şedinţă de judecată în acest caz va avea loc în data de 27 octombrie. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă până la cinci ani de închisoare.

Sursa: prime.md