Majoritatea victimelor violenței în familie sunt femei cu vârsta de până la 45 de ani

Majoritatea victimelor violenței în familie sunt femei cu vârsta de până la 45 de ani

-
//
19.10.2018

În raport de monitorizare a proceselor de judecată în cauze de violență în familie, violență sexuală și trafic de ființe umane, realizat de Centrul de Drept al Femeilor în perioada mai 2017–februarie 2018, arată că majoritatea victimelor violenței în familie sunt femei în vârstă de până la 45 de ani agresate de soți, foști soți sau concubini. În 30% de cazuri de violență în familie victimele sunt bărbați. Aceștia nu sunt agresați de partenere sau soții, dar de copiii lor. Au fost monitorizate 158 de cauze penale, contravenționale și civile la Curtea de Apel Chișinău și Judecătoria Chișinău.

Majoritatea victimelor violenței în familie sunt femei cu vârsta de până la 45 de ani

Interviu cu Natalia Vâlcu, directoare executivă a Centrului de Drept al Femeilor, realizat de jc.md 

Ce v-a determinat să elaborați acest raport?

Am pornit de la statisticile îngrijorătoare atât la nivel mondial, cât și la nivel național. De exemplu, datele statistice arată că în Uniunea Europeană, 50 de femei mor săptămânal din cauza violenței în familie, iar una din trei femei a fost supusă abuzului fizic sau sexual de la vârsta de 15 ani.

Un raport vast realizat în 2011 de Biroul Național de Statistică despre violența în familie arată că  63% de femei din Republica Moldova au reclamat că au fost supuse unei forme de violență de la vârsta de 15 ani. În prezent, nici nu se colectează date și nu se fac statistici despre violența în familie la care sunt supuse femeile în statul moldovenesc.

Un alt factor au fost consecințele grave pe care le are violența în familie asupra femeilor. Majoritatea victimelor supuse violenței sunt femei. Consecințele sunt de ordin psihologic, fizic și economic. Centrul de Drept al Femeilor consiliază și susține femeile care au suferit și suferă din cauza violenței. În studiu se conțin de asemenea interviuri realizate cu victimele violenței în familie.

Majoritatea victimelor violenței în familie sunt femei cu vârsta de până la 45 de ani

Cât de eficiente sunt în opinia victimelor instanțele de judecată?

Am identificat că majoritatea victimelor sunt dezamăgite de răspunsul oferit de autoritățile statului. Una dintre femeile intervievate, opinia căreia este indicată și în raport, ne-a spus că a suportat violență din partea soțului timp de 30 de ani, de când copiii lor erau foarte mici. Dar de fiecare dată când chema polițistul de sector, nu se făcea nimic, violența fiind tratată ca neînțelegere de familie. Și atunci a suportat tratamentul violent al soțului. Ea și-a exprimat neîncrederea în instituțiile de judecată și crede că agresorul nu va fi pedepsit niciodată. Întâlnim foarte des această dezamăgire în discuțiile cu victimele.

Scopul monitorizării proceselor de judecată a fost să analizăm tratamentul și atitudinea sistemului judiciar din Republica Moldova, dar și a altor actori implicați în procesele de judecată. Și, în același timp, să identificăm unele încălcări ce pot afecta dreptul la un proces echitabil. Să vedem și deficiențe, atât în legislație, cât și în aplicarea acesteia.

Cine sunt victimele violenței în familie, violenței sexuală și traficului de ființe umane?

Din cele 158 de procese de judecată monitorizate, în cauzele de violență în familie, 70% din victime au fost femei și 30% – bărbați. În cazurile de viol, 100% din numărul victimelor au fost femei. Majoritatea victimelor violenței în familie sunt femei cu vârsta de până la 45 de ani, dar sunt și bărbați. Aceștia nu sunt agresați de partenerele lor de viață, dar de propriii lor copii. Femeile sunt abuzate de soți, concubini, foști soți etc.

Citește continuarea pe jc.md