mamaplus

Mai mulți elevi din Moldova sugerează anularea sau amânarea examenului de BAC

-
//
22.04.2020

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, îndeamnă autoritățile să țină cont de opinia copiilor în procesul de luare a deciziilor referitoare la organizarea examenelor de bacalaureat.

Maia Bănărescu menționează că a urmărit modul de organizare a instruirii elevilor în regim online în procesul de monitorizare a situației privind respectarea drepturilor copilului în perioada stării de urgență și a consultat opinia liceenilor cu privire la pregătirea acestora pentru examenele de bacalaureat.

În acest sens, elevilor li s-a propus să completeze un chestionar privind accesibilitatea platformelor de învățare la distanță, calitatea și eficiența procesului de instruire în regim online pentru susținerea și promovarea examenului de bacalaureat în situația de pandemie și modalitatea de desfășurare a examenelor.

Chestionarul a fost completat, benevol și anonim, cu participarea a peste 1.400 de elevi. Potrivit rezultatelor, peste 88% consideră că pregătirea online pentru BAC a fost ineficientă, iar peste 93 la sută dintre respondenți sunt de părerea că în testul pentru BAC trebuie să fie incluse doar temele studiate până pe 10 martie curent.

Totodată, 75,6% dintre liceenii chestionați pledează pentru anularea BAC-ului, iar alte 19 la sută optează pentru ca examenul de BAC să fie amânat.

Drept urmare, Maia Bănărescu îndeamnă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Comisia pentru Situații Excepționale să țină cont de rezultatele chestionarului menționat, oferind copiilor, în special adolescenților, posibilitatea de a juca un rol activ în procesele care le vizează viitorul.

Anterior, avocatul poporului pentru drepturile copilului, a calificat drept inoportună desfășurarea pretestării candidaților la examenele naționale de absolvire și sesiunea de examinare 2020. Acesta a propus elaborarea testelor pentru examenele de absolvire pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a doar în baza materiei predate până la data de 10 martie curent.