mamaplus.md

Locuitorii Capitalei vor putea afla, cu ajutorul telefonului, în cât timp transportul public va ajunge în stație

-
//
01.02.2019

Un sistem de monitorizare GPS, care va permite locuitorilor din Capitală să afle în cât timp troleibuzul sau autobuzul va ajunge în stație, a fost prezentat ieri de o firmă din Ucraina. Autoritățile spun că într-o lună ar putea fi lansata licitația, la care așteaptă să se înscrie mai multe companii.

mamaplus.md

Cu ajutorul aplicației, care va putea fi descărcată gratuit pe telefonul mobil, pasagerul va putea vedea traseul mijlocului de transport, unde se află acesta și în câte minute va ajunge la stație. Acest tip de monitorizare funcționează pe baza unui sistem de GPS, care va fi instalat în troleibuzele și autobuzele din Capitală.

Reprezentantul companiei din Ucraina, care a prezentat sistemul, spună că serverul calculează timpul și în cazul în care vehiculul este blocat în ambuteiaj.    

Se face o analiză conform vitezei de deplasare. Se ia în calcul viteza de deplasare din ultima lună, în așa mod se prognozează timpul de sosire”, explică Vadim Cacevh, fondatorul companiei IT din Ucraina.

Autoritățile spun că un asemenea sistem îi va ajuta să organizeze mai eficient circulația troleibuzelor și autobuzelor și astfel vor afla mai ușor cu ce probleme se confruntă fiecare rută.

Informația va putea fi accesată doar de cei care au telefoanele mobile conectate la internet. Totuși, aceasta ar putea afișată și pe panourile de la stațiile de așteptare, așa cum se întâmplă în țările europene. Astfel, responsabilii de la Primarie spun că pe lângă cele patru panouri instalate pentru ruta 30, care arată timpul de așteptare, ar putea apărea și altele.

Pentru acest proiect din bugetul muncipal s-a alocat un milion de lei.

Sursa