mamaplus

La data de 6 februarie este pomenită Sfânta Xenia din Sankt Petersburg, protectoarea familiei

-
//
06.02.2020

Biserica Ortodoxă o pomenește astăzi, 6 februarie, pe Sfânta Xenia din Sankt Petersburg, numită și cea smerită și nebună pentru Hristos. Tot ea este considerată și protectoarea familiei. Ea mai este pomenită şi pe 24 mai, ziua când a fost canonizată. Proclamarea ei ca sfânt a avut loc în anul 1988.

Potrivit datelor din Registrul de Stat al Populației, în Republica Moldova 6997 de femei poartă numele în cinstea Sfintei Xenia.

Viața Sfintei Xenia

În fiecare zi, în Cimitirul Smolensk vin sute de credincioși pentru a se închina la mormântul Sfintei Xenia. Momentul dramatic care i-a marcat viața a fost moartea soțului cu care era căsătorită de doar patru ani. Xenia este atât de afectată de moartea soțului încât a doua zi este găsită tot lipită de trupul soțului răposat dar îmbătrânită şi încărunțită.

Îşi petrece soțul la groapă îmbrăcată în hainele militare ale acestuia, imitându-i mersul în urma sicriului.

Andrei Teodorovici nu a murit — le spunea ea celor din jurul ei. A murit Xenia Grigorievna, dar Andrei Teodorovici este aici, în fața voastră, el trăieşte şi va trăi mult de acum înainte, va trăi veşnic.

La cimitir Xenia le cere celor prezenți să se roage pentru liniştea sufletului „roabei lui Dumnezeu, Xenia”, spunând: Bietul Andrei Teodorovici a ramas orfan, a rămas singur pe lume…

Din acest moment Xenia se prezintă tuturor cu numele soțului ei, Andrei Teodorovici şi imediat ce se întoarce de la cimitir o roagă pe administratora casei şi averii să împartă totul săracilor şi să doneze banii bisericii.

Refuză pensia ce trebuia să o primească ca văduvă şi doar cu mantaua de militar a soțului pleacă în lume şi începe să ducă viața unui ascet desăvârşit trăind din pomeni şi devenind Nebună după Hristos.

Fiind timp de 45 de ani în smerenie totală și în umilință, neavând nevoie de nimic pentru ea, Sfânta Xenia cea nebuna pentru Hristos este cu toate acestea de doua secole, în mod paradoxal, nu doar protectoarea strălucitoarei, puternicei metropole, dar și cea căreia i se închină credincioși peste tot în lume (Europa, America, Australia, Țara Sfântă.); flacăra vieții ei de sfințenie a depășit de mult granițele Rusiei, nimic din efortul comunismului ateu nereușind să înăbușe preaslăvirea ei de către Domnul. A trecut la Domnul la vârsta de 71 de ani.

Vestea despre moartea Xeniei a întristat întreg oraşul şi oameni de toate vârstele au mers la înmormântarea ei şi apoi la mormântul din cimitirul Smolensk. La mormânt au venit săracii şi infirmii ajutați de Xenia, negustorii şi băcanii, mamele copiilor binecuvântați şi vindecați şi multe alte femei care o însoțeau în timpul vieții şi care se bucurau de atenția ei. Zvonul despre protectoarea sărmanilor s-a răspândit repede dincolo de granițele capitalei, în popor.

 

Au început să apară mărturii despre minuni şi vindecări şi numărul vizitatorilor s-a înmulțit. Mormântul a fost împrejmuit cu un gard şi o cutie a milei a fost legată de el pentru a se aduna bani pentru construcția unui paraclis. Banii s-au adunat repede şi primul paraclis a fost construit din piatră de culoare cenuşie, cu acoperiş de fier şi două ferestruici pe cele două laturi, iconostasul înspre răsărit şi o uşă înspre apus. Deasupra uşii scria „Roaba lui Dumnezeu Xenia”, iar deasupra mormântului, ridicat pe un soclu, a fost pusă o placă pe care stă scris:

Epitaf

„În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În acest loc a fost pus corpul neînsuflețit al roabei lui Dumnezeu Xenia Grigorievna soția cântărețului imperial, cu gradul de colonel, Andrei Teodorovici. A rămas văduvă la vârsta de 26 de ani, pribegit 45 de ani, şi a trăit 71 de ani; îşi zicea Andrei Teodorovici. Cine m-a cunoscut să-mi pomenească sufletul pentru mântuirea sufletului său Amin!”