mamaplus

La 19 noiembrie este marcată Ziua Internațională a Bărbatului. Semnificația acestei sărbători

-
//
19.11.2019

La fel ca și femeile, ce au o sărbătoare doar a lor, bărbații au decis că-și doresc și ei o zi specială, în care să fie apreciați pentru contribuția pe care o aduc în familie, dar și în întreaga societate. În acest sens, 19 noiembrie este un bun prilej de sărbătoare pentru toți bărbații.

Acest eveniment internațional a fost adoptat și în Republica Moldova în anul 2016, printr-o decizie de Guvern, cu scopul de a evidenția trăsăturile pozitive ale identității masculine și, totodată, de a promova egalitatea de gen și sănătatea bărbaților.

Cu ocazia Zilei Bărbatului au fost stabilite mai multe obiective, fiind aplicate în mod egal pentru bărbați și băieți, indiferent de vârstă, competențe, etnie, statut social, religie: 

  • Promovarea bărbaților obișnuiți, care muncesc zilnic și trăiesc o viață onestă, nu doar a sportivilor sau vedetelor de cinema;
  • Evidențierea rolului pozitiv al bărbatului în comunitate, familie, mediul înconjurător;
  • Îmbunătățirea relațiilor de gen;
  • Combaterea discriminării împotriva bărbaților în domeniul social și în fața legii;
  • Concentrarea asupra sănătății bărbaților din punct de vedere fizic și emoțional.

Pentru prima dată, Ziua Mondială a Bărbatului a fost sărbătorită în anul 1999. În prezent, această zi este marcată în peste 60 de țări, la data de 19 noiembrie.