mamaplus

Internările medicale programate în clinicile private şi de stat au fost sistate

-
//
31.03.2020

Internările medicale programate în clinicile private şi spitalele de stat sunt sistate, în vederea evitării răspândirii noului tip de coronavirus. Restricţiile îi vizează pe pacienţii care nu au nevoie de intervenţii medicale urgente, cum ar fi operaţiile estetice, intervenţiile chirurgicale de corectare a vederii sau internările în scop de profilaxie.

Şi medicii de familie din ţară au un regim special de muncă în această perioadă, iar consultaţiile se fac mai mult prin telefon.

Spitalele de stat nu mai efectueză internări programate din data de 17 martie, iar cele private din 27 martie.

"Aceste decizii, ambele, au fost aprobate în cadrul Comisiei Extraordinare pentru Sănătate Publică. Acest lucru va facilita autoizolarea persoanelor şi protejarea acestora. Şi aici vorbim despre mai multe persoane cu risc sporit de infecţie. Cei cu boli cronice sau persoanele în vârstă", a spus consilierul ministrului sănătăţii, Cristina Stratulat.

În prezent, doar persoanele cu probleme grave sunt internate în instituţiile medicale din Moldova. Sub incidenţa acestei măsuri intră atât clinicile private, cât şi spitalele de stat.

"Noi vorbim despre urgenţă după un nomenclator atunci când este vorba de ore. Ore pentru risc, pentru viaţă. Aici s-ar putea de diversificat un pic. De exemplu în chirurgia abdominală. De urgenţă este apendicita acută, ulcerul perforat, hemoragiile digestive", a spus şeful departamentului chirurgie din cadrul I.M.U., Igor Maxim.

Pacienţii dependenţi de dializă vor putea urma procedurile în centrele medicale specializate pe toată perioada stării de urgenţă. În schimb persoanele care aşteaptă un transplant de organe vor trebui să mai aştepte.

În măsura posibilităţii, medicii de familie consultă pacienţii prin telefon, iar persoanelor care beneficiază de medicamente compensate li se livrează reţete la domiciliu.

Internările programate în instituţiile medicale private şi de stat vor fi interzise cel puţin până în data de 15 mai. Starea de urgență le oferă autorităților posibilitatea de a limita anumite drepturi cetățenești și de a recurge la măsuri extreme, pentru a preveni sau înlătura anumite riscuri pentru țară.