mamaplus

Începe Postul Crăciunului. Ce mâncăm și în ce zile se face dezlegare la pește și vin

-
//
27.11.2019

Pe stil vechi, postul Nașterii Domnului începe mâine, 28 noiembrie. Această perioadă mai e numită Postul Crăciunului sau Postul Ignatului, încă de la începutul creștinismului și, în funcție de loc și rit, variază de la aproximativ patru până la șase săptămâni.

Acest post durează 40 de zile, timp în care toți credincioșii se abțin de la consumul de carne, brânză și ouă. În zilele de miercuri și vineri se mănâncă bucate preparate fără ulei și fără vin.

Marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar sâmbăta și duminica - la untdelemn, pește și vin.

De asemenea, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, bisericile cinstesc vreun Sfânt, marcat cu cruce neagră în calendar, atunci se bea vin și se consumă bucate pregătite cu untdelemn, iar dacă este vorba despre o sărbătoare însemnată cu cruce roșie, atunci se face dezlegare și la carnea de pește.

În ajunul Crăciunului, pe 6 ianuarie, se mănâncă tocmai seara: numai grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și poame. De Crăciun, în data de 7 ianuarie, indiferent de ziua în care cade această mare sărbătoare, se mănâncă de toate: bucate cu untdelemn, ouă, brânză, carne, pește și se bea vin.

Postul Crăciunului începe la 28 noiembrie și durează până pe 7 ianuarie, de sărbătoarea Nașterii Domnului pe stil vechi. Pe stil nou, acest post începe în data de 15 noiembrie.