În grădinițele din Moldova, copiii sunt puși cu forța să doarmă

În grădinițele din Moldova, copiii sunt puși cu forța să doarmă

-
//
26.09.2018

Copiii au particularități psiho-neurologice diferite. În timp ce unii micuți adorm ușor la amiază, alții se confruntă cu probleme mari în acest sens, iar încercarea de a-i dormi se transformă într-o experiență neplăcută și stresantă pentru ei.

În grădinițele din Moldova, copiii sunt puși cu forța să doarmă

În grădinițele din Occident există o tradiție veche: de la 2-3 ani, copiii care se opun somnului, nu mai sunt forțați să doarmă la amiază, iar asta, potrivit specialiștilor, pentru a evita trauma psihologică. În Moldova, această practică este păstrată ,,cu sfințenie”, fiind un rudiment al educației sovietice. Deocamdată, acesta este regulamentul ce îi afectează în special pe copiii care au un chin cu somnul la grădiniță.

O mamă povestește experiența prin care trece cu băițelul ei:

,,Copilul meu de 4,5 ani nu doarme la amiază. La grădiniță educatoarea îmi spune că nu are voie să se joace în timp ce ceilalți copii dorm, dar trebuie să stea 2 ore în pat, să nu vorbească, să nu se foiască ca să nu-i trezească pe ceilalți. Copilul din acest motiv, nu mai dorește să meargă la grădiniță, și pentru mine e o problemă. Dar când mai mulți copii nu dorm, ce fac cu dânșii? Sau care e regula? Am rugat să-i dea ceva de lucru, să stea puțin cu dânsul, poate să deseneze, poate să se joace, că nu poate un copil de 4 ani să se uite în pod 2 ore..”, scrie părintele în Grupul Părinților Solidari.

Sursa: unica.md