mamaplus.md

În grădiniţe, termometrele cu mercur vor fi înlocuite

-
//
09.11.2018

În urma incidentului de miercuri, când la o grădiniţă din Chişinău s-au spart mai multe termometre cu mercur, Direcţia Educaţie a Capitalei propune înlocuirea dispozitivelor cu cele electronice.

mamaplus.md

"E vorba de un preţ mai mare, dacă un termometru obişnuit este la preţul de 35 de lei, celălalt este la 70 de lei. Dacă noi avem în Chişinău 1433 de grupe şi în fiecare grupă urmează să fie cel puţin trei-cinci termometre, suma este cam considerabilă, dar cred că e şi soluționabil subiectul acesta", a spus directorul Direcţiei Generală Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău, Rodica Guțu.

În prezent, regulamentul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică prevede că în grădiniţe, termometrele trebuie să fie amplasate în vestiare.

În document nu este precizat însă unde exact trebuie păstrate acestea şi în ce fel de recipiente.

De asemenea, practica de a măsura zilnic temperatura copiiilor, în holul grupei, rămâne obligatorie. 

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență îndeamnă totuşi oamenii să apeleze de urgență serviciile competente atunci când sparg termometre cu mercur.

”Se colectează de pe suprafața unde a fost împrăștiat cu ajutorul unei foi de hârtie și o periuță.. Se pune într-un vas cu apă ca să evităm evaporarea. Se efectuează demercurizarea în felul următor, apă cu permanganat de potasiu, se spală suprafața, iar după câteva ore se spală adăugător cu detergent. Și se lasă încăperea cu ferestrele deschise pentru a se aerisi mai departe încăperea”, a spus specialistul IGSU, Gheorghe Jitcu.

Specialiştii anunţă repetat că mercurul din termometre este extrem de toxic şi este periculos pentru sănătatea celor din jur.

Sursa: publika.md