Focar de scarlatină în Chișinău. Fiți atenți la simptome

Focar de scarlatină în Chișinău. Fiți atenți la simptome

-
//
25.05.2018

În grădinițele din Capitală au fost atestate cazuri noi de scarlatină. Potrivit unei mame, din comunitatea online Grupul Părinților Solidari, în grupa pe care o frecventează copilul ei, cinci micuți s-au îmbolnăvit de scarlatină. În acest caz, este foarte important ca părinții să fie atenți la semnele afecțiunii și să raporteze orice caz de boală, întrucât scarlatina, netratată, poate afecta rinichii, inima și sistemul osteoarticular.

Focar de scarlatină în Chișinău. Fiți atenți la simptome

Medicii epidemiologi spun că, în cazul în care un copil care frecventează grădiniţa sau un elev se îmbolnăveşte de scarlatină, conducerea instituției de învățământ este obligată să anunţe Centrul de Sănătate Publică și să facă dezinfecții în clădire. De asemenea, grupul de copii cu care a interacționat bolnavul se va afla în vizorul medicilor timp de şapte zile.

De regulă, de scarlatină, se îmbolnăvesc copiii cu vârsta de până la 17 ani. Mai frecvent, cei cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, care frecventează grădinița ori o altă comunitate de copii.

Scarlatina se transmite pe cale aeriană şi este foarte contagioasă. Spre sfârşitul primei zile sau la a doua zi apar erupţii pe piele. Apar erupţii multe pe obraji, cu aspect roşu, îmbujurat, buzele sunt carminate, limba la începutul bolii este cu depozit sabural, este albă, după asta capătă un aspect de limba zmeurie.

Medicii recomandă adresarea la specialist imediat după apariţia primelor simptome, întrucât, netratată la timp, scarlatina poate afecta inima, rinichii și oasele.

Focar de scarlatină în Chișinău. Fiți atenți la simptome

Agentul etiologic al scarlatinei este streptococul beta-hemolitic de grup A, care se transmite pe cale respiratorie, direct: prin picăturile de salivă răspândite în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului etc. sau indirect, prin obiecte contaminate și mai rar, pe cale digestivă. În caz de scarlatină tratamentul cu preparate antibiotice este absolut indicat.

Sursa: unica.md