mamaplus

Femeia care-şi tratează fetiţa bolnavă de autism cu ajutorul delfinilor: „A început să-mi spună mama”

-
//
26.02.2019

Elena Dobroiu, o femeie de 39 de ani din localitatea gorjeană Bâlteni, mama unei copile de 7 ani diagnosticate cu autism, s-a angajat voluntar la un centru de recuperare prin delfinoterapie din oraşul mexican Leon, pentru ca fetiţa ei să urmeze mai multe şedinţe de tratament.

Gorjeanca a ajuns pentru prima dată în Mexic în anul 2016. Ca să ajungă în acest loc, Elena a fost nevoită să facă un împrumut bancar. S-a remarcat prin faptul că era comunicativă, astfel că a fost solicitată să acorde o serie de interviuri, lucru care i-a adus mai multe şedinţe gratuite pentru fiica sa.

„Analizele fetiţei au ieşit proaste, dar, după prima vizită în Mexic, valorile s-au modificat au fost în parametrii normali. Mai târziu, am descoperit un marker tumoral crescut pe tiroidă şi TSH crescut. După 20 de şedinţe cu delfini, TSH a fost din nou în parametri normali. Am făcut un credit bancar pentru a merge la delfinoterapie.

La prima vizită la clinica din Leon am făcut în jur de 40-45 de minute de delfinoterapie. Am avut noroc să avem un terapeut sufletist, care de fiecare dată când trebuia să se acorde un interviu la televiziune ne chema ca să beneficiem de şedinţă gratuită. Au fost mai multe situaţii de felul acesta. Pentru că am avut un număr mai mare de şedinţe, costul s-a redus. S-a simţit o îmbunătăţire şi din punct de vedere al analizelor, comportamental, dar şi în privinţa achiziţiilor, care au fost pierdute, apoi, pentru că eu m-am întors la serviciu”, mărturisește Elena.

FETIŢA A ÎNCEPUT SĂ ROSTEASCĂ MAI MULTE CUVINTE

În anul 2018, Elena a reuşit să meargă din nou la centrul de recuperare din Leon. A fost acceptată ca voluntar, iar asta a însemnat o reducere semnificativă a costurilor.

„Am început discuţiile cu fostul terapeut pentru a deveni voluntar şi a rămas doar să fiu acceptată. Am plecat pe 30 august şi ne-am întors la începutul lunii decembrie. Am lucrat atât cu fetiţa mea, dar i-am lăsat şi pe alţi terapeuţi să lucreze cu ea, pentru că doream să interacţioneze şi cu alte persoane. Lucram cu grupuri de copii care veneau pe o perioadă de 5-6 zile sau mai mult. Intram cu copiii în apă. Aveam grijă să fie liniştiţi. Erau copiii cărora le plăcea să le cânţi, altora cărora le vorbeam. Stăteam de vorbă ei pentru ca cele 15 minute să treacă într-un mod cât mai plăcut. Anul trecut, când am fost voluntar, la clinică au venit în grup organizat doar familii din Mexic. Pentru mine, ca voluntar, costurile s-au redus semnificativ şi am ajuns să achit 160 de lei pe şedinţă”, spune Elena.

Terapia cu delfini a avut efecte îmbucurătoare. Fetiţa, care până atunci nu vorbea, a început să spună „mama” şi câteva cuvinte în limba spaniolă, iar toate analizele au fost în parametrii normali.

Sursa