mamaplus

Elevii din clasele primare vor rămâne fără abecedare interactive

-
//
29.08.2019

Abecedarele interactive, promise de autorităţi, care urmau să ajungă pe 1 septembrie pe băncile elevilor, nu au fost tipărite. Şi asta pentru că s-a constatat că au fost încălcate principiile evaluării.

mamaplus

„În cadrul concursului de manuale au fost contestaţii la şapte loturi de carte, inclusiv la abecedare. Din păcate, pentru cinci loturi concursurile au trebuit să fie anulate din cauza faptului că a fost prejudiciat modul de evaluare a acestor materiale”, a declarat ministrul educaţiei, culturii şi cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Ea spune că nu ar vrea să dea acum o calificare sau să spună prea multe despre ceea ce a fost ca şi proces anterior. „Suntem în situaţia de a avea aceleaşi cărţi pe care le-am avut şi anul trecut”, a precizat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Potrivit ministrului, editurile se înscriu la concurs, se fac comisii de evaluare, dar se pare că la Minister, din păcate, acest proces nu a fost unul transparent. Conform procedurii de licitaţie, evaluarea ar fi trebuit să se întâmple cu paşi rapizi, imediat ce au fost deschise ofertele de la edituri. Or, procesul de determinare a evaluatorilor a durat mai mult de 40 de zile. „Şi chiar dacă nu ar fi existat contestaţii, acest fapt făcea imposibilă apariţia manualelor noi la 1 septembrie”, a mai spus oficialul.

Anterior responsabilii din cadrul Ministerului Educaţiei au anunţat că la 1 septembrie, pentru clasele întâi şi a doua vor fi distribuite generaţii noi de manuale, inclusiv abecedarul va fi într-un alt format, în unul interactiv.

Sursa: tvrmoldova.md